Boeken: Goodreads

IMG_20150122_151159

Vroeger haalde ik mijn leestips uit tijdschriften en pakte ik in de boekwinkel aantrekkelijk ogende boeken op om te kijken waar ze over gingen. De boekentijdschriften van weleer, Serpentine en BOEK bestaan inmiddels niet meer. Het is jammer, maar voor mij als gepassioneerd lezer is het niet zo’n ramp omdat ik thuis een computer en internetverbinding heb. Toen ik nog een baan had, kocht ik me arm aan boeken die ik in het buitenland bestelde. Soms neem ik nog weleens een kijkje op bookdepository.com, maar meestal download ik mijn leesvoer op tuebl.ca.

Sinds april 2010, dus rond de tijd dat ik hoorde dat ik wegbezuinigd werd, heb in een Goodreads account. Wie me er attent op heeft gemaakt, weet ik niet eens. Hoogstwaarschijnlijk een vriendin die ik heb leren kennen op een forum voor chicklit liefhebbers. In het begin deed ik niet veel op Goodreads. Het leek me handig om mijn lijst van ooit gelezen boeken op bij te houden, maar meer ook niet. Overigens staat niet eens alles er op, want ik heb nagelaten de boeken die ik via de zoekfunctie niet kon vinden er zelf op te zetten.

Inmiddels zou dat heel makkelijk moeten zijn, want er is dus ook een scanfunctie voor boeken die natuurlijk wel een barcode dienen te hebben. Op dit moment heb ik bijgehouden dat ik 2268 boeken heb gelezen. Dat zijn er in het echt nog veel meer, maar ik geloof niet dat het me zal lukken om werkelijk ieder gelezen boek te achterhalen. Het gaat me er ook niet om- als ik het maar netjes ga bijhouden. Want het overkomt me af en toe dat ik twijfel ik een bepaald boek wel gelezen heb. Dan hoef ik alleen maar naar My Books te gaan en de titel in te voeren.

Sinds een paar maanden kijk ik wat vaker op de site en ik ben er achter gekomen dat Goodreads niet alleen handig is voor het maken van een lijst van gelezen boeken. Ten eerste zijn er steeds meer mensen die ik ken actief op Goodreads. Het is leuk om te lezen welke boeken zij lezen en hoeveel met hoeveel sterren ze het gelezene hebben beloond. Overigens geef ik ieder boek over Stephanie Plum standaard vijf sterren omdat ik gek ben op de serie. Niet omdat de boeken bijzonder goed geschreven zijn. Het is wel geinig om te zien dat een boek dat ik vreselijk vond bij veel mensen goed viel en omgekeerd.

Ook erg handig zijn de leestips, gebaseerd op de boeken die je gelezen hebt. Blijkbaar worden boeken ingedeeld in categorieën en zodra je een chicklit gelezen en beoordeeld hebt, verschijnt er een soortgelijk boek op je scherm. Als het me wat lijkt, ga ik direct naar TUEBL, want dan wil ik het graag downloaden. Af en toe heb ik geluk dat een vrij nieuw boek er gewoon op staat. Het is een fijne vrijetijdsbesteding, het zoeken naar boeken die ik leuk zou kunnen vinden. Naar de mening van onbekenden kijk ik niet, wel naar die van vriendinnen.

Je kunt ook ieder jaar een Reading Challenge voor jezelf opstellen. Vorig jaar heb ik voor het eerst meegedaan en toen heb ik mijn doel, 140 boeken, gehaald. Dit jaar ligt de lat ietsje lager met 120 boeken. Hopelijk gaat een leesdoel me helpen eerder over een leesdip heen te komen. Ook heb ik met mezelf afgesproken dat ik een boek wegklik zodra het me niet meer boeit. Vanaf nu ga ik geen boek tegen heug en meug uitlezen. Zonde van de kostbare tijd. En een boek dat me bevalt, is binnen de kortste keren uit.

Overigens is het leuk dat je ook geattendeerd wordt op internationale leesmarathons. Het klinkt misschien een beetje raar, maar ik vind het idee dat over de hele wereld mensen op hetzelfde tijdstip een boek zullen lezen erg leuk. Net zoals ik een pakketje uit het buitenland altijd even besnuffel voordat ik het open scheur. Waar is het gepost? Hoe zou het er uitzien op de plek waar het werd ingeleverd op het postkantoor?  Wat heeft jet pakket onderweg allemaal meegemaakt? Meedoen met zo’n leesmarathon is bijzonder-ik zit met een vest aan op de bank in een verwarmd huis te lezen terwijl iemand anders op dat moment dolblij is dat hij of zij airco heeft. Misschien lezen we wel hetzelfde boek.

Dit weekend is er een nationale leesmarathon, in het leven geroepen door Amerikaanse lezers. Op zaterdag 24 januari van het middaguur tot vier is het zover. Nou ga ik niet uitrekenen wanneer ik dan een boek zou moeten oppakken. Dat is ook weer een beetje overdreven. Maar na het eten en bloggen neem ik mijn iPad op en lees ik lekker verder of begin ik in een nieuw boek. Maar als ik iets belangrijkers te doen heb, stel ik het lezen gewoon uit. Het moet wel een aardigheid blijven.

Inmiddels heb ik onder de naam Pippi van Merwijk een bescheiden aantal leesvrienden om me heen verzameld op Goodreads. Het lijkt me leuk als ik meer mensen van Facebook, Twitter, Instagram of in het echt zou kunnen toevoegen. Want ik ben best benieuwd wat jullie allemaal lezen. Misschien word ik er wijzer van en ontdek ik titels die anders compleet aan mij voorbij zouden gaan. Op Goodreads kan je je ook inschrijven als je slechts een enkel boek leest. Wellicht is dat nou juist het boek waar ik al jaren naar heb gezocht.

4 gedachten over “Boeken: Goodreads

    1. Pippi Bericht auteur

      Op Goodreads staan alleen boeken die je elders kunt kopen. Of winnen via de site. Op tuebl.ca download ik gratis Engelstalige boeken die ik op Goodreads heb gespot. Omdat ik een iPad heb, gaat het heel makkelijk.

      Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>