Boeken: Kinderboekenweek 2016- gelezen

2016-10-19-16-39-00

Tijdens de Kinderboekenweek van dit jaar heb ik lang zoveel niet gelezen als vorig jaar. Mar wel lekker veel ouderwetse kinderboeken die ik nu niet meer cadeau zou geven- tenzij ze helemaal gemoderniseerd zijn, maar dan blijft er wellicht weinig over van het verhaal.

2016-10-19-16-39-21

Het prentenboek van dit jaar. Een mooi uitvouwboek dat helaas is uitgevoerd in kleuren die mijn niet aanstaan. Maar het gaat om het verhaal en de tekeningen en die zijn goed. Weinig tekst, maar er is veel te zien op de tekeningen.

2016-10-19-16-39-38

Als je bijna 55 bent slik je niet alle plotwendingen voor zoete koek en dat is een beetje jammer, want anders valt er nog meer te genieten van dit schattige verhaal. De boeken van deze schrijfster zijn altijd mooi uitgevoerd en ik heb er dan ook een aantal cadeau gedaan aan lieve kinderen die graag lezen.

2016-10-19-16-39-51

Deze gouwe ouwe las ik tientallen jaren geleden voor het eerst. Dankzij de lieve actie van Dik wist ik al op jonge leeftijd hoe loterijen in elkaar steken. Destijds was het verhaal al wat ouderwets van toon, maar toch heb ik het met plezier herlezen.

2016-10-19-16-40-14

Die boeken over een stomvervelende tweeling die geheel onterecht het stempel olijk meekreeg ga ik echt nooit meer lezen. De tekening op de voorkant doen geloven dat het bijna volwassen dames zijn, maar het zijn twee tutten van kinderen.

2016-10-19-16-40-30

Nee, dan de hoofdpersonen van Elizabeth Honey. Deze Australische schrijfster brengt boeken uit die heerlijk weglezen en  spannend zijn. Zij maakt van een vakantiekamp zonder luxe nog een oord waar je zelf eens heen zou willen gaan.

2016-10-19-16-40-44

Betaald met een cadeaubon van de kringloopwinkel omdat ik nog 50 cent uit kon geven. Een onzinnig boek met hoofdpersonen die net zo levend zijn als de Mattelpoppen waarop ze gebaseerd zijn.

2016-10-19-16-40-58

Simone is een vervelende aansteller en de enige reden waarom ik dit boekje kocht is het feit dat het van Kluitman is, een uitgeverij die vroeger de leukste boekjes uitgaf.

2016-10-19-16-41-10

Ooit las ik meer boekjes uit de Claudia- serie. Het viel me op dat ik een aantal ervan vreselijk werd gescholden en daarom ben ik ermee gestopt. Dit was een vreemd boekje. Claudia is pas 7, maar gedraagt zich als een kind dat vele jaren ouder is. Koop dit niet voor je kinderen!

2016-10-19-16-41-24

Hetzelfde schrijversechtpaar dat verantwoordelijk is voor Claudia schreef ooit een heel ouderwets verhaal over een weesmeisje. Alles loop wonderbaarlijk goed af en ik moet toegeven dat ik een zwak heb voor dit boekje. Als W.G. van de Hulst het had geschreven was Geertje zwaar gepest of was ze misschien wel doodgegaan.

2016-10-19-16-41-36

Koning Stach en Koningin Kim doen nog een cameo, maar verder gaat dit boek over een jonge geitenhoeder die op zoek gaat naar de lang geleden verloren zoon van een dame met wie hij in korte tijd goed bevriend was geraakt. Met elementen die me deden denken aan De brief voor de koning van Tonke Dragt. Heerlijk om te lezen.

2016-10-19-16-41-48

Toch zou ik zweren dat Uitgeverij Kluitman ook goede boeken uitgaf. Dit is weer een draak van een verhaal. Deel van een serie en in de epiloog weet je precies wie met wie trouwt en wie voortijdig doodgaat.

2016-10-19-16-42-02

Onder moeders vleugels van dezelfde schrijfster is een klassieker, dit is zonde van je kostbare leestijd. Met onzinnige ideeën over welke boeken een jongedame mag lezen. Hopeloos verouderd.

2016-10-19-16-42-15

Een hartstikke leuk boek, maar ik vroeg me wel af of het nou nodig is om te leggen wanneer iemand lelijk is. Mijn kind mocht vroeger nooit zeggen dat iemand stom of lelijk was. Wat moet je nou als je dit boek voorleest aan een kind dat flaporen of sproeten heeft?

2016-10-19-16-42-29

Dit is werkelijk één van de mooiste kinderboeken die ik ooit las. Het kostte me even moeite om tijdens het lezen niet te denken aan de acteurs, want er is een televisieserie van gemaakt. In dit boek zijn kinderen gewoon kinderen. Ze denken niet altijd na over wat ze doen en doen af en toe rare dingen. Opeens snapte ik veel beter hoe kinderen tegen oude mensen kunnen aankijken en hoe ze de echtscheiding van hun ouders verwerken. Geen greintje betutteling in dit boek, maar een inkijk in het leven van doorsnee kinderen die toch bijzonder zijn.

2016-10-19-16-42-38

Het Boekenweekgeschenk van 2016. Een prachtig verhaal over de oorlog, maar opa’s en oma’s staan niet echt centraal. Alhoewel: oma is een bijzondere vrouw.

Volgend jaar ga ik bijtijds een leeslijst voor de Kinderboekenweek samenstellen. Niet meer zoveel ouwe rotzooi die hopeloos gedateerd is. Dat betekent dat ik de komende 12 maanden mooie kinderboeken ga verzamelen. Daarvoor hoef ik alleen naar de kamer van het kind en de 3 boekenkasten op mijn slaapkamer te gaan. Misschien had ik dat eerder moeten doen.

 

 

 

4 gedachten over “Boeken: Kinderboekenweek 2016- gelezen

 1. Luna

  Wat een interessante blogpost :)
  Was voor mij even een vlaag van jeugdsentiment, al moet ik wel bekennen dat ik dan weer een groot zwak had voor de tweeling. Ik heb die serie stukgelezen, al vind ik nu wel als ik erop terug kijk, de tweeling erg dom en zit er gedurende de serie weinig ontwikkeling in hun karakters.
  Dik Trom heb ik ook gelezen, volgens mij is dit deel wat jij laat zien ook het deel waar ze een schoolreisje maken, maar dat weet ik niet zeker.

  Reageren
  1. Pippi Bericht auteur

   Dank je!
   Ja, die tweeling viel me toch vies tegen. Heb er vroeger toch wel een aantal gelezen en ik was echt helemaal vergeten hoe de dames door het leven huppelden. Maar ach, toen was ik zelf ook een gansje hoor. Boven staan nog meer boeken van Uitgeverij Kluitman en die ga ik ook maar eens herlezen.
   Klopt- in het Dik Trom boek gaat het over een schoolreisje waar Diks blinde vriendinnetje Nellie aan mee kan doen door de verlote konijnen.

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>