Boeken: Klaar voor verfilming

2017-02-16 13.12.12

De Jack Reacher boeken van Lee Child zie ik al jaren in de boekhandel liggen en ook op sites waarop je boeken kunt downloaden komen ze steeds langs. Heel lang geleden las ik een interview met Anna Enquist die vertelde dat deze boeken graag las alhoewel ze ze best slecht vond. Nou, toen besloot ik er maar niet aan te beginnen. Daarna zag ik een verfilming met Tom Cruise. Die man vind ik een beetje eng, maar als ik naar zijn films kijk vergeet ik binnen een minuut dat ik hem stom vind. Want hij verstaat de kunst iedere keer in een veel aantrekkelijker man te veranderen.

De film, Jack Reacher, was aardig en toen ik laatst het boek Night School tegenkwam heb ik het toch maar gedownload. Nummer 21 uit een serie, maar zeker achteraf maakt het me niks uit: ik weet nu dat ik de ander 20 echt niet hoef te lezen. De hoofdpersoon boeide me niet, het plot viel me wat tegen en waar ik me heel erg aan geërgerd had was de manier waarop het verteld werd. De auteur schijnt meegeschreven te hebben aan series als Brideshead Revisited, Prime Suspect en Cracker, echte favorieten van mij. Maar in zijn eentje maakt hij er een potje van.

Althans, dat vind ik. Misschien snap ik het ook gewoon niet. Dat gedoe met vrouwen bijvoorbeeld. Hij besloot zomer een verhouding met iemand gaan te gaan. De alwetende verteller wenst er in ieder geval geen woorden aan vuil te maken. Het was een beetje ongeloofwaardig. Maar een flinke vechtpartij werd tot in de kleinste details beschreven. Zo na te bootsen door twee mensen die graag een potje matten. Het was alsof het helemaal voorgekauwd was voor de verfilming.

Er zijn wel meer schrijvers die rechtstreeks aansturen op een boekverfilming. Soms geven ze veel te veel onnodige informatie over het uiterlijk van de belangrijkste personages en vaak zit er om de paar hoofdstukken een enorme cliffhanger die nodig is om de lezer en kijker op het puntje van de stoel te krijgen. Vaak wordt niet duidelijk gemaakt wat er in het hoofd van de karakters omgaat. Dat laten ze in een  film wel zien door een paar beelden.

In het algemeen zijn veelschrijvers in het actiegenre geneigd boeken te schrijven die zo verfilmd kunnen worden. Zonder dat de schrijver kan roepen dat zijn of haar held/heldin niet goed uit de verf komt. Overigens ben ik sowieso niet dol op boekverfilmingen. Alleen als ik niet van plan ben het boek te lezen kijk ik naar zo’n verfilming. Als de film tegenvalt baal ik, want dan heb ik kostbare leestijd verloren.

4 gedachten over “Boeken: Klaar voor verfilming

  1. Natasja

    Het valt me altijd tegen een verfilming. De mooie stukken worden idd vaak weggelaten en de personages zijn zo anders dan dat ze in mijn hoofd gecreëerd zijn.
    Toch kan ik het vaak niet laten om te kijken als ik het boek ook gaaf vond.
    Achh een film kijken vind ik fijn en het is natuurlijk verdomde moeilijk om een heel boek te verfilmen..

    Reageren
    1. Pippi Bericht auteur

      Ik meen me te herinneren dat de regisseur van De naam van de roos aangaf dat hij slechts 1 laag van het verhaal had verfilmd. Kijk, dan is het duidelijk. En soms moet je maar net doen alsof je het boek niet gelezen hebt 🙂

      Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *