Boeken: Vaderweek 16 t/m 22 november 2015

2015-11-12 11.28.00

De naam is een beetje stom, vind ik. Niet in ieder huishouden is een man te vinden. Maar zo wordt het toch echt genoemd in het reclameboekje dat ik meenam uit de bibliotheek. Toch geloof ik best dat het allemaal waar is wat men beweert: kinderen worden niet vaak voorgelezen door mannen. Of dat nou papa, opa of een oom is- zelden horen kinderen een mannenstem als ze voorgelezen worden. En er blijken redenen genoeg te zijn om daar eens wat aan te doen.

Uit onderzoek is gebleken dat lezen gezien wordt als iets voor vrouwen. Hier in huis ben ik de enige die leest. Maar ook de enige die jarenlang dagelijks urenlang aan het voorlezen was. Gisteren heb ik het even nagevraagd bij mijn man en die beweerde dat hij het vreselijk vond om steeds dezelfde boeken voor te lezen. Dat het kind altijd een aardige boekenverzameling heeft gehad schijnt hem geheel te zijn ontgaan. Maar hij had wel gelijk toen hij beweerde dat zijn zoon steeds hetzelfde boekje pakte.

De meeste kinderen worden door hun moeder voorgelezen. Het schijnt dat vaders een andere aanpak hebben. Die zouden moeilijker woorden gebruiken en afwijken van het verhaal. Het is ook leuk om een mannenstem te horen en het zou vooral jongens kunnen stimuleren te gaan lezen als ze hun vader zien (voor)lezen. Dus is het de bedoeling dat vaders tijdens de Vaderweek hun kroost iedere dag minstens een kwartier gaan voorlezen. Gezellig!

De naam blijft me irriteren- laat ik maar stellen dat het reuzeleuk is als iemand anders dan mama voorleest. Dus ook de mama die het altijd aan de andere moeder overlaat of de vader die eigenlijk ook een moeder is. Maar goed, de benaming is natuurlijk net zo ergerlijk als het woord papadag. Eigenlijk denk ik dat zoiets bedacht is voor luie donders die slechts acht uur per week in hun eentje voor een kind zorgen. Dan gaan ze buiten flaneren met het kind en of er dan ook voorgelezen wordt mag ik alleen maar hopen.

Goed, vaders moeten meer voorlezen. Daar ben ik het helemaal mee eens. Want ik ben zelf het kind van een vader die iedere avond verhaaltjes vertelde. Vaak in feuilletonvorm en de belevenissen van de kaboutertjes en stoute kindjes werden steeds wilder. We zaten dan allemaal op één slaapkamer terwijl hij vertelde en als de olifant met de lange snuit was geweest, vertrokken we naar onze eigen bedjes. Daar heb ik mijn vader nooit voor bedankt, bedenk ik me nu. Jammer, want het zou best kunnen zijn dat papa mijn fantasie flink heeft gevoed.

Voor vaders met wat minder verbeeldingskracht ligt er vanaf aanstaande maandag een boekje in de boekhandel. Het is een klein boekje dat makkelijk in een kinderschoen past en dat kan zorgen voor 15 minuten leesplezier. Papa’s krijgen dit boekje gratis bij aankoop van een boek. Op 19 november vindt ‘t Heerlijk Voorleesavondje plaats. Het is de bedoeling dat alle vaders hun kinderen voor het slapengaan voorlezen. Al is het maar uit een voetbaltijdschrift.

6 gedachten over “Boeken: Vaderweek 16 t/m 22 november 2015

   1. Natasja

    Ja hoor, Cato bijna dagelijks en Scott de laatste tijd niet meer maar wel heel lang gedaan. Nu is hij druk met school en klasgenootjes en komt hij vaak voor t eten pas thuis en heeft hij nog wat huiswerk te doen of zit tie met z’n iPad of telefoon nog wat te klooien (heel slecht, I know! Albert leest trouwens ook nog voor en is een meester in het aanpassen van het verhaal (heel herkenbaar in jou stuk) maar komt voornamelijk omdat hij z’n boeken van vroeger aan t voorlezen is en dat is zowat oud Nederlands haha

    Reageren
    1. Pippi Bericht auteur

     Fin dat Cato nog zo vaak voorgelezen wordt. Het is vast een fijn rustpuntje na een drukke dag. Maar op een gegeven moment lukt het niet meer en dat is erg jammer.
     Wat ontzettend leuk dat Albert voorleest. Hij is echt één van de weinige mannen die dat doen hoor. Vertel eens: wat zijn zijn boeken van vroeger?

     Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>