Boeken: Wetenschappelijk

2015-12-10 09.29.55

Op Goodreads heb ik een lijst van gelezen boeken staan. Het zijn er 2374. Natuurlijk heb ik in mijn leven veel meer gelezen. Sinds 1988 hou ik het in een leesschrift bij en in april 2010 nam ik een Goodreads account waar ik ook nog eens een beoordeling aan de gelezen boeken kon plakken. Maar zelfs het aantal sterren zegt niet altijd of de kans groot is dat ik nog iets weer over de inhoud. Van de gruwelijk slechte weet ik trouwens wel waarom ik ze zo tegen vond vallen en de meeste Stephanie Plum boeken van Janet Evanovich krijgen sowieso vijf sterren ondanks het feit dat ze niet zo goed geschreven zijn.

Twee boeken zullen me altijd bijblijven en dan niet omdat het steengoede verhalen zijn. Eerlijk gezegd vielen ze me qua plot allebei een beetje tegen. The Center of Things van Jenny McPhee las ik een flink aantal jaren terug. Over het boek had ik ergens iets gelezen en ik wist helemaal niet dat het vol zou staan met korte populaire wetenschappelijke verhandelingen. De hoofdpersonen konden me maar matig boeien, maar ik ben wel helemaal in de ban geraakt van    iets dat ik natuurlijk nooit zal begrijpen: kwantummechanica. Als ik in een volgend leven slim ben teruggekeerd weet ik wel wat ik ga studeren.

Toen ik eergisteren begon aan Het effect van Susan van Peter Høeg wist ik een paar dingen. Dat ik eerder zijn Smilla’s gevoel voor sneeuw had gelezen, dat het nieuwe boek een mooie foto op de  voorkant heeft en dat het hier ging om een Deense thriller. Dat ik direct bijna zou verzuipen in een lawine van wetenschappelijke feiten had ik niet verwacht. Eigenlijk had ik er notities van moeten maken, want bepaalde eigenschappen van de personages werden namelijk toegeschreven aan iets natuurkundigs. Ja, hoe knullig kan je het weergeven. Laat ik volstaan met zeggen dat de hoofdpersoon een briljant natuurkundige is. Vandaar dat veel van haar eigenschappen en het verloop van het verhaal opgehangen werd aan ingewikkelde theorieën.

Uiteindelijk kan je het boek heel eenvoudig verfilmen zonder al te veel minuten te besteden aan  de weetjes die er soms met de haren bijgesleept waren. Sterker nog, ik kan zo een aantal films opnoemen die op dezelfde leest geschoeid zin. En dat zijn vrij spectaculaire actiefilms. Het enige verschil is dat ik in Het effect van Susan geen sympathieke personages aantrof. Het was alsof ze allemaal uit een laboratorium kwamen- niet uit liefde gemaakt, maar puur voor de wetenschap (of in dit geval een boek) geconcipieerd. Van mij kreeg het drie sterren, maar dat komt omdat ik blijkbaar een zwak heb voor wetenschappelijke thrillers.

Het boek heeft me trouwens wel aan het denken gezet. Niet aan die wetenschappelijke verhandelingen, want daar ben ik nou net iets te dom voor. Maar de rode lijn, het stuk van het verhaal waar alles om blijkt te draaien, vond ik heel fascinerend. Het is iets waaraan ik liever niet denk omdat ik graag zou zien dat de wereld zoals wij haar kennen nog even blijft doordraaien. In de meest vriendelijk zin van het werkwoord natuurlijk. Is het boek een aanrader? Niet als je een spannend boek wilt lezen waarin mensen voorkomen aan wie je je gaat hechten. Ook niet als je alle beweringen over mensen en het effect dat ze kunnen hebben op de medemens ergerlijk vindt. Misschien wel als je je serieus afvraagt hoe ik in hemelsnaam zo’n vreemd boek in een paar uur uitgelezen heb.

4 gedachten over “Boeken: Wetenschappelijk

  1. Natasja

    Notities maken zou ik ook moeten doen. Soms zit ik terug te bladeren om te lezen wie nou wie ook alweer is, zo irritant! Zalig een boek in een paar uur uitlezen 🙂 Je hebt er al heel wat van de bieb gelezen zeker? Hoe gaat t met je leerling trouwens?

    Reageren
    1. Pippi Bericht auteur

      Nu ik weer papieren boeken lees, mis ik de zoekfunctie op iBooks. Overigens heb ik as vier strips en één thriller gelezen hoor. Morgen zie ik mijn leerling weer!

      Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *