Dag 1795: Twee blauwe vinkjes

image52

Als er op social media niet zoveel stampij over gemaakt werd, had ik het waarschijnlijk niet eens opgemerkt. Nou ja, als ik zonder leesbril had gekeken. Iedereen heeft recht op een eigen mening, maar ik moet zeggen dat ik mij persoonlijk niet kan vinden in die oprispingen van irritatie, boosheid en regelrechte razernij die uitgestort wordt over het fenomeen WhatsApp. Maar wellicht ben ik gewoon niet zo bezorgd om de schending van mijn privacy via dit communicatiekanaal.

Niet alleen bespaart WhatsApp me een fortuin aan sms’jes, het stelt me ook in de gelegenheid om groepsgesprekken te voeren. Dat had ik goed kunnen gebruiken voor mijn mentorgroepen. Tijdens excursies had ik ze dan met een enkel berichtje kunnen roepen en afspraken kunnen maken voor IRL gesprekken. Tegenwoordig heb ik een bescheiden aantal chats open staan. Dat zijn in mijn geval mensen met wie ik een warme band onderhoud. Zijn hebben allemaal hun dagelijkse bezigheden en zitten niet net als ik de hele dag op de bank te lezen.

Dat betekent dat ik weleens een bericht verstuur waar ik niet subiet antwoord op krijg. Ja zeg, er  moet gewerkt worden, de kinderen moeten eten en de hond uitgelaten. Het komt niet in mijn hoofd op om boos te worden als die twee blauwe vinkjes verklappen dat mijn bericht gelezen doch niet beantwoord is. Zelf zit ik dan wel de hele dag op mijn gat- ik kijk niet steeds op mijn telefoon en het is voorgekomen dat het ding twee dagen onder mijn kussen lag. Mijn vriendinnen, goede kennissen en familie hebben me het niet kwalijk genomen.

Dat het scherm informatie verschaft over de tijd dat je voor het laatst hebt zitten whatsappen, zie ik niet zozeer als een flagrante schending van mijn persoonlijke levenssfeer. Die heeft sowieso een fikse opdoffer gekregen door de opkomst van de mobiele telefoon. Nu kan bijna niemand een dagje rondlopen zonder de hele tijd lastiggevallen te worden door vrolijke ringtones. Als mensen meniet op mijn vaste lijn kunnen bereiken, bellen ze me soms op mijn Huawei. En krijgen dan te horen dat ik in een winkel sta, met een andere hondenmoeder sta te beppen of knallende ruzie heb met een huisgenoot.

Nou, ik neem in zulke situaties niet op. Behalve als ik zie dat het mijn moeder is of ik vermoed dat het kind wegens ziekte bij de administratie heeft gemeld dat hij naar zijn mammie wil. Dus ik ben verrot blij met WhatsApp en zelfs als ik ervoor zou moeten betalen, hield ik het aan. Het is nog altijd goedkoper dan al die belminuten waar ik maandelijks hoogstens een procent van gebruik. Wie straks des duivels is omdat ik ervoor gekozen heb om niet ogenblikkelijk te antwoorden op de vraag of ik lekker geslapen heb, mag dat doen. Wat jij wilt.

Zodra ik merk dat één van mijn chatcontacten verbolgen is over het feit dat ik niet snel genoeg antwoord geef, verwijder ik die persoon. Iemand die zo egoïstisch is om te verwachten dat ik stante pede mijn boek, hondenriem of iPad laat vallen om ogenblikkelijk te reageren op een bericht, is een tiran die aandacht opeist. Aks je bent gebeten door de schildpad van de buren, bel je gewoon 112. Dat moet je ook doen als er een boze ex voor de deur staat, je iets vreemds in het water ziet liggen of je getuige bent van een ongeluk of misdrijf.

Laten we vooral niet paniekerig reageren op de invoering van de twee blauwe vinkjes. Wie bezorgd is dat zijn of haar autonomie in het gedrang komt, moet eens nadenken wat de eigen activiteiten op social media doen voor je privésfeer. Vrienden die geïrriteerd raken als ze me geen rappe reactie kunnen ontlokken, kan ik missen als kiespijn. Wie mij om deze mening uit de gesprekkenlijst dondert, moet dat zelf weten. Vraag het maar na bij mijn voormalige schoonfamilie: ik heb poep aan mensen die mij niet mogen.

Zolang mijn kind, moeder en Jezus van me houden, ben ik tevreden. Iedereen die zich in dat illustere rijtje wil scharen, is van harte welkom. En nee, ze hoeven niet belachelijk lang te wachten voordat ik me verwaardig te reageren op hun berichten. Als ik mijn telefoon aan zet en de berichtenrij in ogenschouw neem, zal ik daadwerkelijk alles laten vallen als er HELP in de eerste zin staat. Dat doe ik omdat ik om de afzender geef en niet omdat ik me laat chanteren door die twee blauwe vinkjes.

 

10 gedachten over “Dag 1795: Twee blauwe vinkjes

 1. Sonja

  Ik vind het ook de praat niet eens waard! Waar hebben we het over?
  Ik zag altijd al twee vinkjes hoor, maar hey nu kleuren ze blauw en dan miepen we?
  Kom op! Als je er moeite mee hebt… Blokkeren die hap!
  Ben je ziek zwak of misselijk er van? Je bent niet verplicht om te Appen! Mensen denken te veel na over wat de ander denkt en vergeten dat als het echt dringend is ze maar de andere partij moeten doorgeven dat er ook nog gewoon bellen bestaat!
  Mensen die naar mij proberen te reageren met waarom ik niet tijdig reageer?… Die heb je het hardste door het niet terug reageren! Of midden in de nacht,… Met de tekst hehe eindelijk tijd om je te appen,… Liefst om drie uur snachts! Gna gna gna!

  Reageren
  1. Pippi Bericht auteur

   Je hebt helemaal gelijk. Wie zich op geen enkele manier bespied wil voelen of niet immer het gevoel wil hebben dat hij of zij subiet moet antwoorden op telefoontjes en appjes, moet de gadgets de deur uitdoen. Ga maar rustig leven zonder smartphone en social media! Je kunt in noodsituaties of bij behoefte aan aanspraak niemand bereiken, maar ze zitten in ieder geval niet in je nek te hijgen :)

   Reageren
 2. Janie

  Ik zag op social media allemaal blablabla over blauwe vinkjes. Ik wist mijn god niet waar het over ging en had er ook geen behoefte aan… Al dat stomme geneuzel om niets… ;-)

  Reageren
  1. Pippi Bericht auteur

   Ik zie nog wat gepruttel op social media, maar straks gaat iedereen gewoon verder met leven. Al hun privacy ligt toch al op straat:)

   Reageren
 3. Nicoline

  Begrijp niet zo goed dat mensen niet willen snappen dat je soms een berichtje wel even kunt lezen, maar niet direct kunt reageren. Bijvoorbeeld onder een vergadering, of in de auto.
  Ik probeer het wel altijd hoor, een reactie terug te geven, maar soms lukt het dus niet. En ja, dan kom ik er ook wel eens achter dat ik drie dagen geleden een berichtje gehad hebt, die ik nog niet beantwoord heb. Shit happens. Wil je eerder antwoord, dan WhApp je toch gewoon nog een keer!?
  Maar he, wordt er vooral kwaad om en maak je dan vooral heel erg druk. Dáár moet je mij dan weer niet mee lastig vallen, is jouw probleem.
  Wel is het voor mij lastig, die blauwe vinkjes, als een van mijn directeuren een App stuurt. Dan kan ik niet te lang wachten met een reactie terug, ook al zou ik er even geen zin in of behoefte aan hebben om te reageren… Wat dat betreft mag dat kleurtje van mij wel geblokt kunnen worden. En van wat ik begreep, kan dat binnenkort ook gewoon, dus… vanwaar al die drukte?
  Xx

  Reageren
  1. Pippi Bericht auteur

   Tja, als het geblokt kan worden,is het wel handig. Maar ik zal je eerlijk zeggen dat ik blij ben dat er geen WhatsApp was toen ik nog werkte. Oei, ik moet er niet aan denken dat collega’s me op die manier hadden kunnen bereiken…
   Het vreemdste van al het gejammer vond ik de overpeinzing dat het voor misverstanden ging zorgen. Nou, ik heb geen WhatsApp contact met mensen die gauw verkeerde conclusies trekken als ik niet snel genoeg reageer!
   xx

   Reageren
 4. Myrna

  Inderdaad waar gaat het over, get a life zou ik zeggen.
  Van de week vroeg iemand mij of ik al een nieuwe telefoon had gekocht omdat die persoon de 2 blauwe vinkjes niet zag, dus ik had de berichtjes niet gelezen….. alsof ik dag en nacht met mijn telefoon in mijn handen loop. Overbodig om te vermelden dat ik een veeg uit de pan gegeven heb

  Reageren
  1. Pippi Bericht auteur

   Ja, dat gedoe is belachelijk. Smartphones zijn leuk, maar ik zit er ook echt niet de hele dag mee in de hand. En wie boos op mij wordt omdat ik niet snel antwoord, kan de boom in.

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>