Dag 1808: Stemfie

image164

Vandaag mag er tot negen uur ‘s avonds gestemd worden voor een nieuwe gemeenteraad. Er worden hier wat gemeentes samengevoegd omdat het in het kader van de efficiëntie een goed idee zou wezen, maar op het meegekregen formulier stond dus gewoon dat het ene gemeentehuis definitief sluit. Het gaat allemaal om  besparingen, iets anders kan ik niet bedenken. Maar goed, als braaf burgervrouwtje ga ik netjes stemmen. En meteen ook maar voor mijn huisgenoot die liever op de bank FIFA15 speelt.

Gelukkig wist ik al op wie ik zou stemmen. Op een leerling die ik nog regelmatig zie en waarvan ik weet dat hij zich gaat inzetten voor dingen die ik belangrijk vind. Bij nadere bestudering van de kandidatenlijsten zag ik dat er nog minstens twee kinderen op voorkomen. Maar die heb ik al een tijd niet gezien, dus onze stemmen gaan naar iemand die we erop aan kunnen spreken als we het niet eens zijn met beslissingen die ons allemaal aangaan. Dan maakt het mij niet eens zoveel uit namens welke partij hij er zit.

In iedere geval had ik liever niet gestemd op partijen die op straat badeendjes uitdelen of sleutelhangers met een lichtje door je brievenbus duwen. Zonde van het geld. Nu maar hopen dat de partij van het inmiddels volwassen kind geen zaken op het program hebben waar ik niets mee kan. De flyer die hij me vorige week in de handen duwde, heb ik aandachtig gelezen. Het klonk allemaal heel netjes. Als ze het voor elkaar krijgen dat de ontsluitingswegen behoorlijk worden ontwikkeld, zou ik dat fijn vinden. Schots en scheef liggende stoeptegels mogen ook vervangen worden.

Goed, toen stond ik dus in het stembureau. Het was er niet zo druk. Er zaten meer mensen achter de tafels dan in de stemhokjes. De stemformulieren kreeg ik al snel in mijn hand gedrukt en toen ben ik naar een hokje voor rolstoelers gegaan. Dat is voor iemand van mijn geringe lengte erg handig. Er lag ook een handige loep op tafel, dus het leek wel alsof ze voorbereid waren op dwergen met slechte ogen. Het stemmen zou een fluitje van een cent zijn.

Jazeker, dat had gekund. Maar ik moest zonodig een stemfie maken. Waarom weet ik eigenlijk niet, maar soms wil je weleens meedoen met onzinnigheden. Het viel voorwaar niet mee, dat fotograferen van je eigen snuit met twee stemformulieren erbij. Die nieuwe telefoon schiet gelijk in zelfontspannermodus en ik ben dus niet zo snel. Tegen de tijd dat mijn gezicht in de plooi zit en de formulieren netjes in beeld zijn, heeft mijn camera allang geklikt. Het levert kiekjes op die zeker niet Instagramwaardig zijn.

Behalve een keurig scherpe foto van de ingevulde formulieren die ik al per WhatsApp aan mijn ex-leerling heb gestuurd, strompelde ik het hokje uit met twee achterlijke foto’s. Eentje waar je voornamelijk een wazig stemformulier ziet met ergens in de bovenhoek een oog en een zeer knullig zelfportret met rode loopneus van het fietsen. Het siert de mensen van het stembureau dat ze zich niet hebben bescheurd terwijl ik in het stemhokje met mijn rug naar de tafels toe  stond te schutteren met mijn telefoon. Ze waren waarschijnlijk allang blij dat er weer iemand haar burgerplicht stond te vervullen.

image165

 

2 gedachten over “Dag 1808: Stemfie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>