Dag 2148: Drone

IMG_8634

Als we naar een film kijken die zich in de nabije toekomst afspeelt, zeg ik regelmatig tegen mijn man Kijk nou eens, wat handig als er weer een gadget of technisch hoogstandje in beeld komt. Dan vragen we ons hardop af of zoiets al in de maak is en soms of we het zelf zouden willen hebben. Zo heb ik de Google bril hoog op mijn verlanglijstje staan. Als ik eens iets leuks zie op straat, is het al te laat om te fotograferen omdat mijn camera’s nou niet bepaald startklaar in mijn tas zitten.

Toen ik in Minority Report zag dat Tom Cruise met zijn handjes liep te wapperen over een glazen scherm en daarmee allerlei beelden heen en weer schoof, geloofde ik het wel. Dat leek me wel erg futuristisch. Totdat ik een andere film zag (ben helaas vergeten welke, maar het was een politiefilm) waarin ze hetzelfde deden. Of het was schaamteloos gekopieerd of ze gebruiken dit systeem binnenkort ook op het plaatselijke politiebureau. Waarschijnlijk heb ik er niks aan, maar het zag er wel fancy uit.

In de wonderen der techniek ben ik niet bovenmatig geïnteresseerd, dus pas toen ik in Homeland zag wat je allemaal met drones kon doen, ben ik tijdens het televisie kijken gaan opletten op de inzet van die vliegende camera’s. Verdomd, ik zag er zelfs eentje in een kinderserie. Toen begon ik te beseffen hoe handig zo’n ding zou kunnen zijn. Niet alleen voor spionagepraktijken van allerlei geheime diensten, maar ook voor dagelijks gebruik in een doorsneehuishouden. Zoals dat van mij.

Als ik jaren eerder een drone tot mijn beschikking had gehad, had mijn man niet stiekem in de bosjes verstopt gezeten toen onze zoon voor het eerst zelfstandig naar school fietste. Nu zou ik zo’n ding kunnen inzetten als ik zou willen weten wat mijn kind precies verstaat onder chillen- om te zien of hij ergens een fles soldaat maakt of zich suf blowt hoef ik maar een drone te laten overvliegen. En als mijn man op een dag zegt dat hij sigaretten gaat halen terwijl ik die altijd meeneem als ik boodschappen ga doen, stuur ik een drone met hem mee.

Wacht, dan kan ik ook zien of ik over een irritant hondje ga struikelen als ik de hoek om loop of waar de bus is die ik echt niet mag missen. Maar ook had ik er op die manier toch een beetje bij kunnen zijn toen de oma van mijn man werd begraven en ik niet welkom was. Kortom, je kunt er nog weleens iets aan hebben, aan zo’n drone. Het is leuk speelgoed waarmee je aardig kunt rondkijken op plekken waar je je op dat moment niet bevindt.

Mijn man zegt dat ik me niet moet voorstellen dat ik met een drone gebeurtenissen ver van mij vandaan kan gadeslaan. Als dat zo was, zou hij er zelf wel eentje aanschaffen om boven De Kuip te laten cirkelen op wedstrijddagen. Of in de lucht boven de stoet van het Zomercarnaval  te houden. Misschien zou hij mij zelfs in de gaten houden als ik het huis verlaat om ergens de taalvrijwilliger uit te hangen. Bij nader inzien zouden we er misschien veel te veel dingen mee (willen) doen die indruisen tegen de privacy regels. Nu moeten we elkaar maar op onze bruine en blauwe ogen vertrouwen.

2 gedachten over “Dag 2148: Drone

 1. Natasja

  Ja! Geweldig zo’n beeldscherm die je op afstand kan besturen! Kwijlde ik ook zo bij. Die drones.. Het idee dat jij bespioneerd kan worden vind ik helemaal niks, maar zelf overal kijken is natuurlijk super leuk :-) Je hebt wel leuke plekjes en situaties uitgezocht haha :-D

  Reageren
  1. Pippi Bericht auteur

   Ze zijn niet eens duur, die drones. Maar eerlijk gezegd weet ik zo gauw geen situatie waarin ik ‘m naar eer en geweten kan inzetten. Naar de vast zeer gezellige tuinfeesten van de schoonfamilie? Het schoolplein van het kind? Om te controleren of de gordijnen van mijn moeder al open zijn?

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>