Dag 2584: Categorie 1

img_4946

Lees ik de krant niet zorgvuldig genoeg of is er dit jaar nog niemand gewond geraakt door het gebruik van vuurwerk? Natuurlijk weet ik dat het spul nog niet in Nederlandse winkels ligt, want ik kom bijna iedere dag langs de hengelsportzaak die in de laatste dagen van het jaar verandert in een vuurwerkwinkel. Op straat ben ik ook pas eenmaal een paar jongetjes tegengekomen die met vuurwerk liepen te smijten. Het was waarschijnlijk wat fop- en schertsvuurwerk, want zelfs ik schrok er niet van.

Het komt goed uit dat mijn man de rest van het jaar alleen nachtdiensten draait, dan kunnen we als hij redelijk fit van zijn werk terug is gekeerd nog even langs het kanaal gaan wandelen met BAM. Daar fietsen soms mensen en ook komen we weleens een hardloopgroep tegen, maar gekken met vuurwerk hebben we er nog nooit gespot. Gelukkig maar, want BAM is verzot op vuurwerk. Als een echte hooligan kan hij geen weerstand bieden aan die harde knallen. Dan wil hij ernaartoe en dat is natuurlijk een beetje gevaarlijk.

Alhoewel nog nooit iemand vuurwerk naar ons gesmeten heeft zou ik het liefst zien dat het spul verboden werd. We kennen honden die er doodsbang voor zijn en ik weet dat er veel kinderen zijn die er niets van moeten hebben. Als ze de beschikking hebben over vuurwerk gaan sommige mensen er heel gevaarlijke dingen mee uithalen. Dan maken ze bommen of besluiten knalvuurwerk naar mensen te gooien. Vaak is degene die het zwaarst getroffen wordt iemand die alleen stond te kijken.

Ieder jaar vertel ik het verhaal van die ex-collega die al op huis aan ging en tijdens het openen van de voordeur vuurwerk dat afketste op de deurpost in haar oog kreeg. Dat werd een glazen oog. Maar ook in deze contreien gebeurt ieder jaar wel iets ergs. Een paar keer was ik heel bang dat het mijn kind zou overkomen, maar vorig jaar heeft hij nog geen sterretje afgestoken en ik heb hem nog niet horen vragen of hij vuurwerk kon krijgen. Als hij op de valreep nog iets wil moet hij het hier om de hoek halen.

Mijn mannen zijn een paar keer naar België geweest voor vuurwerk en ik ben blij dat ze dat niet meer doen. Het zal vast van die illegale troep zijn. Nee, dan haal ik liever tijdens het boodschappen doen een pakketje vuurwerk categorie 1, het welbekende fop- en schertsvuurwerk. Sinds we BAM hebben strooi ik geen knalerwten meer in de tuin om mijn man te laten schrikken als hij nachtdienst heeft gehad. Maar ik blijf het leuk vinden, net als sterretjes en trektouwtjes.

Ook op Oudejaarsavond gaan we niets bijzonders doen. De dag ervoor gaan we naar mijn moeder die dan net oliebollen gaat bakken. Dus hoef ik geen prijswinnende bollen die uit dit dorp komen mee te nemen. Morgen maar even kijken of ik Indische kroketten kan bestellen, want daar zijn we allemaal gek op. Dan loop ik op de terugweg even binnen bij winkels waar ik kindervuurwerk dat je het hele jaar mag aansteken ga kopen. Gewoon voor de aardigheid. En omdat ik begrepen heb dat knallen geluk brengen.

 

 

6 gedachten over “Dag 2584: Categorie 1

 1. Cindy

  De vlag gaat uit op het moment dat er een algeheel vuurwerkverbod komt in NL :-)
  Ik vind het verschrikkelijk, niet alleen voor mijn eigen kat die zo bang is, maar voor alle dieren, ook de vogels, de eenden. Bah!
  En ik hoop juist dat ik berichten ga lezen over afgerukte vingers/handen etc.

  Reageren
  1. Pippi Bericht auteur

   Ik hoop ook dat vuurwerk ooit verboden gaat worden. Zo zielig voor de dieren, zeker als ze ‘s avonds laat uitgelaten moeten worden.

   Reageren
 2. Natasja

  Zelfgebakken oliebollen!! Mmmmmm maar volgens mij zijn die bij jou uit t dorp ook heerlijk.
  Vind siervuurwerk in de lucht prachtig! Hoe groter hoe mooier.
  Voor de kinderen een pakketje bij Lidl gekocht voor €4 hebben ze toch wat af te steken :-) verder kijken we wel om ons heen.
  Voor de dieren vind ik het heel erg. Die nutteloze bommen mogen ze afschaffen.
  Een heel goed uiteinde bij je moeder! Doe haar de hartelijke groeten en beste wensen in geluk en gezondheid <3

  Reageren
  1. Pippi Bericht auteur

   De prijswinnende Spijkenisser oliebollen zullen verrukkelijk zijn, maar die versgebakken bollen zijn in ieder geval warm en krokant.
   Hier wordt zoveel afgestoken dat we uren kijkplezier hebben. BAM vindt het ook prachtig, maar vanwege alle andere dieren mogen ze vuurwerk afschaffen.
   Wens jij je ouders hetzelfde?

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>