Dag 2672: Voorjaar 2017

2017-03-26 12.32.57

Op 19 maart vierden mijn zusje en haar man hun verjaardagen. Het was een groot feest, heel gezellig. Veel leuke mensen, genoeg te drinken, borrelhapjes, levende muziek en heerlijk eten. En dan denk je op zo’n geweldige dag toch even aan je vader. Die kon weer niet bij ons zijn. Daar baal ik van. Hij had beter voor zichzelf moeten zorgen. Natuurlijk weten we niet hoeveel langer hij het had uitgehouden, maar de dag na het feest met veel familie was wel zijn sterfdag. De dertiende inmiddels.

We doen er niks meer aan. De jarige Jet stuurde in de loop van de avond wel een YouTubefilmpje van Creedence Clearwater Revival op. Want tijdens Have you ever seen the rain namen we afscheid van hem door de kist aan te raken en te zeggen dat we hem over een hele lange tijd wel weer zouden zien. Het is geen treurige dag hoor. De daarop volgende dag is het meestal aardig weer en dan zeg ik hardop dat het zo jammer is dat hij weer een lente moet missen.

Gisteren was het dertien jaar geleden dat we een afscheidsdienst hielden. Toen zag ik opeens dat de forsythia bij de schuur volop in bloei stond. Die knalgele bloemen luiden het voorjaar in. Maar als ik niet goed oplet als ik met BAM de carport uitloop mis ik het gewoon. Nee, dan de twee verschillende magnolia’s in de tuin. Eentje staat al fijn te bloeien, de andere houdt me nog een paar dagen in spanning. De combinatie sterfdag van papa en prachtige bloemen zorgt ervoor dat ik niet verdrietig word.

Op de dag dat papa gecremeerd werd was het zelfs een beetje warm. Er waren veel bloemen die na de plechtigheid naar het Indisch Monument werden gebracht. Misschien ga ik er een keer naartoe, het liefst met bloemen uit eigen tuin. Het doet me goed dat mama gezond is en altijd op haar kinderen kan rekenen. En dat die kinderen onderling goed met elkaar kunnen opschieten. Maar op familiebijeenkomsten is er toch altijd een moment dat we ons realiseren dat er iemand ontbreekt. Gelukkig wordt dat gemis enigszins verzacht door de komst van een nieuwe lente, het seizoen waarin veel moois wordt aangekondigd.

4 gedachten over “Dag 2672: Voorjaar 2017

 1. Natasja

  Wat fijn dat het verdriet, dat nooit helemaal weg zou gaan, verzacht wordt door de lente. Het is zoveel fijner buiten nu er weer veel moois te zien is en nog gaat komen. Wat fijn dat de familie hecht is en dat het goed gaat met je lieve moeder <3

  Reageren
  1. Pippi Bericht auteur

   De lente is een voorbode van mooier weer. En van het uitkijken naar warmere dagen. In het voorjaar kan je in ieder gebal dromen van weer dat echt bevalt.

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>