Dag 2682: Korte bloeitijd

2017-04-05 12.15.57

Ieder jaar kijk ik weer uit naar het voorjaar. Het is mijn favoriete seizoen, want voor mij staat het voorjaar voor voorpret. Op het moment dat de lente aanbreekt is alles nog mogelijk. Lekker, straks zonder jas en maillot naar buiten. Jurken dragen zonder vestje erbij, misschien af en toe een hele warme dag, maar geen hittegolf alsjeblieft. En zou het voorlopig afgelopen zijn met die vervelende regen? Voor velen is de zomer het hoogtepunt van het jaar, ik prefereer de aanloop daar naartoe.

De eerste struik die hier bloeit is de forsythia . Maar die staat wat verscholen opgesteld achter de kliko’s. Als ik met BAM naar buiten ga loop ik zo te genieten van mijn ventje dat ik die felgele bloemen niet eens opmerk. Nee, het begint pas echt met de magnolia’s. We hebben er twee. Eentje met witte stervormige bloemen en eentje met met vlezige wit met roze bloemen. Ver voordat het voorjaar aanbreekt zien we de knoppen al zitten.

Wat dat betreft is de magnolia erg geschikt voor mensen die erg uitkijken naar de lente- je ziet iedere dag dat de knoppen dikker worden en het is altijd heel interessant om te zien wanneer ze openspringen. Je kijkt er een week lang met spanning naar uit en opeens is het dan zover. Het gebeurt vaak als de temperatuur een graadje is gestegen. Dan is de boom topzwaar en ruik je ze lichtzoete lucht die van de bloemen afkomt.

Maar de bloeitijd is kort. Een paar dagen lang geniet je optimaal van de bloemenpracht in de tuin. Dan vallen de eerste bloemen. Blaadje voor blaadje. Opeens gaat het hard en voel je ze op je hoofd vallen als je de was op staat te hangen. Vandaag was dat het geval en ik gleed een paar keer bijna uit. En bleek bloemen tot moes te hebben getrapt waardoor ik even vreesde dat de bruinige smurrie die onder mijn ballerina’s zat hondenpoep was.

Morgen moet ik maar eens gaan vegen en dat klusje zal ik meerdere keren moeten herhalen. Als de boom straks leeg is ga ik me maar verheugen op de hortensia’s. Nog even snel de dode takken en bloemen van vorig jaar verwijderen en dan gaan we maandenlang genieten van roze, witte en misschien wel blauwe bloemen. Eigenlijk moeten we maar eens iets nieuw planten, want de bloemzaden die ik de vorige jaren uitstrooide hebben niets opgeleverd. Alleen brandnetels doen het hier goed, helaas.

Een gedachte over “Dag 2682: Korte bloeitijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>