Dag 2688: Diploma

2017-04-09 16.33.25

Mijn man kijkt graag naar het televisieprogramma Idioten op de weg. Wat je daar voor capriolen ziet is te gek voor woorden. Automobilisten denken niet na en geven te veel gas, kijken niet voordat ze naar links of rechts schieten  en veroorzaken op die manier de vreselijkste ongelukken waar zover ik weet alleen maar blikschade bij te betreuren valt. Alsof ze hun rijbewijs bij een pakje boter hebben gekregen- met deze woorden probeert een wat schreeuwerige stem het programma aan te prijzen.

Soms kijk ik ook mee, want ik heb veel minder smaak dan ik graag zou willen toegeven. Dan zitten we samen op de bank en kijken vol verbazing hoe er weer een auto naar de gallemiezen gaat. Gisteren pestte ik mijn man door me hardop af te vragen in welk land die ellende zich afspeelt. Daar kan ik zelfs mijn rijbewijs halen, zei ik en ik zag gelijk dat hij schrok. Vroeger gingen sukkels die hier niet konden slagen naar Saba. Op dat mooie eiland kon je heel makkelijk je rijbewijs halen, werd gezegd.  Nu schijnt dat niet meer te kunnen, maar ik het het gevoel dat je ergens in het oosten makkelijk zo’n roze papiertje dat nu een pasje is kunt halen.

Hij moet er niet aan denken. Want als ik een geldig rijbewijs heb zou ik in zijn auto mogen rijden. Hij weet zeker dat iemand me binnen de kortste keren aanmeldt bij dat programma over slechte chauffeurs. Daar hebben we niet naar gekeken, maar we hebben natuurlijk wel korte voorstukjes gezien. Daar deden mensen aan mee van wie ze het rijbewijs gewoon hadden moeten verbranden. Ze zijn een gevaar op e weg en vraag me af hoe ze ooit aan hun rijbewijs zijn gekomen. Het enige dat ik kan bedenken is dat een examinator het zielig vond dat een kandidaat als tienduizenden euro’s had uitgegeven.

Zelf heb ik trouwens ook een diploma dat ze me eigenlijk zouden moeten afnemen. In het verkeer kan ik me wel redden, maar als ik in het water val zie ik mezelf niet snel levend boven komen. Mijn zwemdiploma heb ik bijna 45 jaar geleden gehaald. Toen moest ik in een zomerjurkje gekleed een baan zwemmen en ik meen twee baantjes op buik en rug. En een minuut watertrappelen, laat ik dat vooral niet vergeten. Vreselijk vond ik het, maar ik heb wel een A diploma. Daarna wilde ik niet meer. Mijn moeder dacht dat het wel goed was omdat ik niet meer zou kunnen verzuipen en daarna ben ik nooit meer naar het zwembad geweest.

Tegenwoordig zijn de eisen veel hoger. Als ik nu zou moeten afzwemmen zou het me niet lukken. Ook al niet omdat ik watervrees heb en alles groter dan het bad in onze badkamer eng vind. Je kunt in het water van alles tegenkomen: ratten, kwallen en met een beetje pech het Monster van Loch Ness. Sinds ik laatst een zeehond in het zeewater ontwaarde weet ik zeker dat ik BAM niet achterna ga, zelfs niet tijdens een hittegolf. Van alle diploma’s is alleen mijn zwemdiploma zonde van de tijd en het geld dat erin is gestoken.

Het diploma bewaar ik wel. Het is het bewijs dat ik ooit iets heb gedurfd en gekund dat ik nu niet meer voor elkaar zou krijgen. Van al die uren zwemles kan ik me bijna niks meer herinneren, slechts de chloorlucht en die haak aan een stok waarmee de zweminstructeur voorkwam dat ik zou zinken als een baksteen.  En achteraf moet ik eerlijk zeggen dat ik voor dit diploma veel harder gewerkt heb dan voor het diploma van de middelbare school.

4 gedachten over “Dag 2688: Diploma

 1. Natas

  Heb je zo’n angst voor water?
  Knap dat je toch diploma A hebt gehaald!
  zou niet weten wat ik zonder m’n rijbewijs zou moeten.. Zoveel vrijheid, ben er oprecht zo blij mee!

  Reageren
  1. Pippi Bericht auteur

   Heel erg! Maar ik ontwikkelde die angst pas na mijn elfde, dus dat zwemdiploma halen was zo moeilijk niet. Een rijbewijs is handig- maar ik kan me geen auto veroorloven.

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>