Dag 2747: Heldenmoed

IMG_8348

Wie propvolle kasten uitruimt vindt nog weleens wat. In een blik waarin filmbonnen hebben gezeten bleek ik een krantenknipsel te hebben bewaard. Dat komt uit een krantje dat ik tegenwoordig niet meer op de deurmat wens aan te treffen. Jammer genoeg ben ik vergeten er de datum bij te zetten. Het is alweer een tijd geleden namelijk. Het enige dat ik nog weet is dat het ‘s nachts rond middernacht gebeurde en dat we BAM nog niet hadden. Want die had ons op tijd gewaarschuwd.

We keken naar een James Bondfilm toen we hoorden dat iemand aan de deurklink van de openslaande deuren morrelde. We moeten snel een blik gewisseld hebben voordat Ronald van de bank sprong, zijn schoenen aantrok en met een kandelaar in de hand achter enkele dieven aanrende. Heldenmoed noemde de krant het, achteraf zie ik dat toch anders. De fiets is later teruggevonden op straat en de dieven hielden niet van Nirvana, Live en Pearl Jam, want de CDs hebben ze niet meegenomen naar hun rovershol.

Ronald zat vol adrenaline en daarom maakte het niets uit dat geen enkele buurtgenoot hem te hulp schoot. Destijds jaagden we niemand ongewild de stuipen op het lijf omdat we toen katten hadden. Hij schreeuwde naar de dieven die later terugkeerden om mijn damesfiets in te ruilen voor wat hoogstwaarschijnlijk het rijwiel van een van hun moeders was. We hebben de politie gebeld en zijn na een kort onderhoud met de agenten gewoon gaan slapen.

Vanaf dat moment is Ronald al die vriendelijke buren anders gaan zien. Hij had lichten zien branden, maar men heeft zelfs het alarmnummer niet gebeld. Zou iedereen toch al hebben liggen knorren? Hij is wel een keer naar buiten gestapt toen we een hysterisch gekrijs in de straat hoorden. Hij zag meteen dat familieleden van een jonge vrouw haar al vast hadden. Er op vertrouwend dat dat goed was is hij weer naar zijn eigen huis gegaan. Het is de laatste keer geweest dat hij van plan was hulp te verlenen.

Een tijdlang heb ik hem aangehoord als hij vertelde dat onplezierige dingen had gehoord en gezien in deze zogenaamd fatsoenlijke buurt. Idioten die gepikeerd waren omdat de buren geen geboortekaartjes in hun bus hadden gedaan en bemoeienissen met een buurman die tegen zijn kinderen had geschreeuwd. Voor zover ik weet was ik de enige uit de straat die de moeite nam om op de begrafenissen van onze oude buurtjes te verschijnen. Je hebt heldenmoed nodig als je hier met plezier wilt blijven wonen. Plus een selectief gehoor en een huid zo dik als dat van een olifant.

12 gedachten over “Dag 2747: Heldenmoed

 1. Linda

  Ja van je buren moet je t maar hebben..je kan tegenwoordig dood in huis liggen en niemand doet iets..je hebt t in je of niet, denk ik..

  Reageren
  1. Pippi Bericht auteur

   Niemand heeft ooit doorgehad dat je Ronald altijd om hulp kunt vragen. Eh, KON vragen. Nu is hij niet zo behulpzaam meer, denk ik.

   Reageren
   1. Linda

    Dat kan ik me heel goed voorstellen..maar denk dat de aard van t beestje, er niet echt uit gaat en als de nood aan de man is, je toch impulsief je goeie karakter volgt..dat onderscheid de ‘echte’ behulpzame mensen..maar begrijp wat je bedoelt..

    Reageren
    1. Pippi Bericht auteur

     We zullen zien als de nood werkelijk aan de man komt. Blijft de vraag of een nekje door hem geholpen wil worden :)

     Reageren
 2. Myrna

  Ik krijg een nare smaak in mijn mond.
  Die buren vergeten dat zij ook wel eens in nood kunnen verkeren.

  Reageren
 3. Natas

  Ronald is een echte held! Deze mensen verdienen niet eens zijn hulp.
  Word er zo verdrietig van Ellen.. Als ze jullie zouden kennen zouden ze wel anders piepen.

  ‘In nood leer je je vrienden kennen/ beter een goede buur, dan een verre vriend’:

  Zeker waar heb ik uit eigen ervaring mogen meemaken, maar gaat zeker niet altijd op..

  Reageren
  1. Pippi Bericht auteur

   Het heeft me ook duidelijk gemaakt dat de situatie al heel lang fout is. Geeft niets. Wij weten wie het zijn en hebben geen behoefte aan zulke mensen. Ze redden zichzelf maar.

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>