Dag 2804: Huiswijn

2017-08-05 10.35.26

Er zijn zo van die begrippen die veel meer zijn gaan betekenen dan wat er in het woordenboek over gezegd wordt. Wie fan is van Harrie Jekkers begint gelijk te grinniken bij het woord ventvergunning en wie Josti Band hoort, denkt met een vilein lachje aan Hans Teeuwen. Sommige woorden blijven vooral in huiselijke kring rondslingeren, soms zijn er meer mensen van op de hoogte. Sinds gisteravond heeft huiswijn een hele andere betekenis voor ons.

We hoorden dat het woord tijdens het feest van gisteravond wel tientallen malen viel. Terwijl we naar een Zweedse Netflixserie keken, haalden we onze schouders op. Bah, huiswijn- meestal niet de smakelijkste drank. Maar goed, pubers drinken alles waar alcohol in zit. Er leek niemand omgevallen te zijn en we hoopten dat het hielp dat we ieder half uur naar beneden gingen om te kijken of er iemand stomdronken in een hoekje lag.

Toen iedereen behalve de vriend die bleef slapen per fiets op weg naar huis was, gingen Ronald en ik de ergste rotzooi opruimen. Er stond gezellige muziek op en we gingen plastic drinkbekers weggooien en de grootste plassen bier opdweilen. Tijdens dat laatste klusje vond ik opeens een fles huiswijn. Gatver, zeker van die zoete troep, mompelde ik. Er zit iets anders in, mevrouw, zei de logé toen.

Toen ik de dop opendraaide en ging ruiken, ging ik bijna van mijn stokje. Denk je dat Stroh rum sterk is? Dan moet je de door de oma van onze gast gebrouwen moonshine eens proberen!  Je gaat er subiet van achteruit lopen. Het woord dat met een zwarte stift op het etiket is geschreven, betekent peer. Nou, de geur doet iets heel anders vermoeden. Eigenlijk zit in de huiswijnfles een soort meducijn.

Je kunt er binnen een paar slokken stomdronken van worden, aangekoekt vet op de kookplaat verdwijnt ermee als sneeuw voor de zon, de ruiten worden er stralend en streeploos van, opdringerige hondjes rennen weg als ze het ruiken, het zou een geweldige onkruidverdelger kunnen zijn, het ontsmet wonden en de plavuizen worden na gebruik weer als nieuw. Misschien wordt mijn schoonmoeder er zelfs vriendelijk van. Zivjeli!

4 gedachten over “Dag 2804: Huiswijn

 1. Linda

  Neeee, hahahahaha lekker hoor, die huiswijn!!!! Wat een stel, zeg..nou ik geloof dat ik t maar bij een gewoon wijntje hou, met dit goedje ben je gelijk gereinigd van binnen, dat overleefd geen 1 bacterie!! :D

  Reageren
 2. chucky1012

  Zo dan ik drink wijn en andere alcoholische dranken.
  Maar ik zou er ook zeker van achterte voren van gaan lopen…..

  Reageren
  1. Pippi Bericht auteur

   We kregen er gewoon de slappe lach van. Huiswijn- het klinkt zo onschuldig. Maar van dit brouwsel ben je binnen de kortste keren als een balletje :)

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>