Dag 2809: AmStaff 101- Fokker

2017-08-08 16.25.31-2

Het telefoonnummer van de fokster kreeg ik van een vriendin van een vriendin. Toevallig zat deze mevrouw te wachten op het bericht dat de moeder van BAM zwanger was. Dat hoorde ik toen ik haar belde en een afspraak maakte voor de dag na de uitslag van de test. Op haar website zag ik foto’s van de honden. Er waren er maar liefst vier, allemaal even mooi en imposant. Wat bijzonder dat ik ze stoer en schattig tegelijk vond- toevallig twee woorden die perfect passen bij AmStaffs.

Toen we voor haar deur stonden, kreeg ik nog een uitbrander van Ronald. Waarom trek je nou zulke schoenen aan?, beet hij me toe, want toen was hij nog geen Ronald 2.0. Gisteren zaten Katja, de fokster, en ik er via WhatsApp nog over te giebelen. Jawel, het was haar opgevallen dat ik op dure hakken en een nette jurk naar binnen kwam. Voor wie het wil weten: schoenen van Armani, een jurk van Marc Jacobs en ook nog een DKNY tas. Uiteindelijk ging ik straalverliefd en onder de hondenharen naar buiten. Die schoenen draag ik nu nog alleen als we uit eten gaan en we de weg naar het restaurant per auto afleggen.

Was het een soort sollicitatiegesprek? Jawel, maar de ballotagecommissie bestond niet uit een AmStaff expert, maar uit vier honden. Heaven, de hondenmama van BAM, kroop gelijk naast Ronald op de bank, ik bleef de honden maar aaien en Mika had graag het hele nest opgekocht. Toen we een paar maanden later met BAM de deur uitliepen, werd ons op het hart gedrukt dat we altijd konden bellen. Dat was geen loze belofte. Geen garantie tot op de hoek, maar levenslange bijstand.

Mensen die een AmStaff gaan aanschaffen: zo hoort het traject te verlopen. Win inlichtingen in bij vrienden die ook voor het ras hebben gekozen en kijk vooral op de site van de American Staffordshire Terriër Club Holland, want daar kan je ook zien welke goedgekeurde fokker een nest heeft. Want natuurlijk neem je er eentje met een stamboom. Het is belangrijk dat je weet wie de biologische ouders zijn en dat zij een strenge test hebben doorstaan die aangeeft dat ze maatschappelijk aanvaardbaar gedrag vertonen.

Neem geen hondje zonder na te trekken geschiedenis. Als er iets mis gaat, zou het heel gemakzuchtig toe te wijzen zijn aan een getikte voorouder. Iedere hondenbezitter mag het hele nature verhaal in het achterhoofd houden, maar voor het nurture gedeelte zijn de adoptiefouders verantwoordelijk. Ook als ze ontsnappen en honden die al vijf jaar iedere dag blaffend langs de carport lopen op hun nummer willen zetten. Hoe je je hond en jezelf kunt beschermen, komt de komende dagen nog langs.

Wij troffen een AmStaff fokster met een gouden hart. De moeder van BAM mocht slechts drie nestjes krijgen en ik kan helaas niemand met een hondenwens meer naar haar verwijzen. Op iedere vraag die we stelden, hebben we meteen antwoord gekregen en toen de ellende begon, hebben we haar direct op de hoogte gesteld. Inmiddels woont ze op een paar uur rijden van ons af, maar ze stapt gewoon in de auto om ons bij te staan. Er is veel contact en ze zou ons een leenhond geven als ze niet zo bevreesd was dat ‘ie door de nekjes gelyncht zou kunnen worden.

Wil je een AmStaff met een stamboom betrekken van een respectabele fokker? Doe je huiswerk! Als het een goede is, word je niet afgewezen omdat je een tut bent zoals ik. Kan een opgemaakte, anderhalve meter hoge Indische tante met hoge hakken en een zijden jurk aan wel met een volgroeide AmStaff wandelen? Van de fokster kreeg ik de kans. Nu ben ik make-uploos met een legging, een smoezelig t-shirt, bril vol vetvlekken en Doc Martens te bewonderen als ik met onze therapiehond Blaze loop. En hopelijk snel weer met BAM.

6 gedachten over “Dag 2809: AmStaff 101- Fokker

 1. Linda

  Je zegt t precies goed!! Bereid je voor, het is niet zomaar iets waar je aan begint. En de fokster keek ook verder dan haar neus lang was..gelukkig!! ;D

  Reageren
  1. Pippi Bericht auteur

   Wij hebben de allerbeste getroffen. We hebben een goede verstandhouding en luisteren naarhaar wijze raad.

   Reageren
 2. Myrna q

  Wat een heerlijk artikel. Ik zie helemaal voor me hoe jij in vol ornaat naar binnen stapte daar. Het zegt immers niks , ook kleine Indische vrouwen met rode lipstick moeten een kans krijgen te bewijzen dat ze met een hond met eigen wil en groot sterk lijf kunnen omgaan. Het is me goed gelukt en jou eveneens. Vergeef Ronald 1.0 voor die opmerking ! Haha. Hij is nu een betere versie van zichzelf. Cesar zou trots op hem zijn !!!

  Reageren
  1. Pippi Bericht auteur

   Als ik zie hoe Ronald omgaat met Blaze- die man is geweldig met honden. Ben heel trots op hem. En hij vindt het stoer dat ik BAM kan uitlaten.

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>