Dag 2811: AmStaff 101- Socialiseren

2017-08-08 16.25.31-2

Iedere hond moet je socialiseren. Een pupje kan je meestal makkelijk meenemen en op die manier kan hij of zij overal aan wennen. Wat niet wegneemt dat wij heel veel honden kennen die met katten zijn opgegroeid en die toch achter ieder exemplaar aanhollen. BAM bleek op een gegeven moment helemaal gek te zijn op Harleys. Daar wil hij achteraan rennen en we grappen dan maar dat hij in een vorig leven biker is geweest.

Wij hebben BAM kennis laten maken met veel honden. Maandenlang namen we hem mee naar een grote groep honden. Daar heeft hij Blaze, de inmiddels overleden Djara en Pebbles leren kennen. Met die drie zijn we blijven omgaan toen we allang gestopt waren met de groep. Waarom? Nou, op een gegeven moment gaat een dominant reutje niet meer zo makkelijk om met honden die precies zo zijn. Dus dan trek je je eigen plan.

Misschien wil je je AmStaff kennis laten maken met rasgenoten. Doe dat vooral als je pup nog erg jong is. BAM was als baby gek op een andere reu, een zoon van zijn stiefvader. We hebben geen contact gehouden en ik zou ze nu niet bij elkaar durven zetten. Zijn biologische moeder heeft BAM nog enkele malen gezien en dat verliep goed. En ik hoef hier niet meer te vertellen dat we Blaze en Pebbles zien als familie.

Dankzij het socialiseren en de klik die er blijkbaar is, hebben we al jaren plezier van de honden van iemand die ons na aan het hart ligt. BAM is dol op een halve husky en hij heeft respect voor een Mechelse herder die de baas speelt over de twee broertjes. Maar hij had ook de beste vriend van een ander soort hond kunnen worden. In enkele maanden heeft hij een band opgebouwd met honden waarvan ik nooit had verwacht dat ze zouden passen bij een lompe AmStaff.

Juist voor een AmStaff is socialiseren belangrijk. Want we weten inmiddels hoeveel mensen vooroordelen koesteren. Er zijn nu mensen die in alle eerlijkheid zouden kunnen vertellen dat hun hond het altijd met BAM heeft kunnen vinden. En als er ooit iets misgaat, daarover morgen meer, kan je in ieder geval stellen dat je hond wel vrienden heeft. En die heeft een valse hond over het algemeen niet.

Oh ja, je hoort heel vaak dat AmStaffs een omslagpunt hebben, dat ze bijna na de ene op de andere dag niet meer met andere honden kunnen omgaan. Daar durf ik niets over te zeggen, want ik ben moeder van één AmStaff en ik ken er genoeg die gek zijn op welke hond dan ook. BAM is geen allemansvriend en ik geloof dat hij ook slecht reageert op de vijandige houding van hondeneigenaren die ons niet vriendelijk bejegenen. In ieder geval kunnen wij met filmpjes aantonen dat BAM wel degelijk met andere honden kan omgaan.

8 gedachten over “Dag 2811: AmStaff 101- Socialiseren

 1. Linda

  Honden voelen dingen goed aan, ze zijn zo slim en t ene ras nog beter dan t andere..heb weleens gehoord dat koningspoedels heel intelligent zijn..niet mijn soort hond, maar wel bijzonder..en socialiseren is heel belangrijk, net zo als dat voor mensen kinderen ook is!

  Reageren
  1. Pippi Bericht auteur

   Bij mijn moeder ging ik met Blaze wandelen. Hij liep toen zo haar tuinpad op toen we terug gingen. Dat is toch bijzonder! BAM en Blaze zijn slim zat. Overigens woont hier in de buurt een Bordercollie zo’n hond die je nog kunt leren je huis te stofzuigen. Maar die gaat als een gek tekeer als hij de voordeur uitloopt. Deden zijn voorgangers trouwens ook, dus we weten zeker dat het niet aan het ras ligt!

   Reageren
   1. Linda

    Juist, ligt aan het menselijke ras…zonde van de honden..kan je nagaan hoe mensen in staat zijn om dieren te ontwrichten..

    Reageren
    1. Pippi Bericht auteur

     De mens is het gevaarlijkst. Vooral die fatsoensrakkers die denken dat hun kinderen en honden nooit iets fouts kunnen doen.

     Reageren
 2. Tam

  Django heeft ook een keer gegrepen. Ik kwam uit de lift. Deed hem Vd riem en kwamen net de twee buur/gallerij hondjes aan die altijd een zenuwachtige , hysterische energie hebben. En daar houden bepaalde honden zoals een Django niet van. Hij greep ze. Beide. Ik er bovenop. Beide hondjes waren iets gewond. Eigenaar gelukkig niet boos. Was wel ontzettend rot. Ik merkte dat django zenuwachtige honden hekelde en dat zich dat opbouwde. Zou ook mede door mij kunnen komen. Ik kan er ook niet tegen dat hysterische gedraai en gekef.
  Django was niet voor iedereen een lieverdje
  Helaas zijn sommige rassen zo de pineut. Honden corrigeren elkaar ook. Ach. Laat ik er maar niet meer op in gaan. Wilde eigenlijk alleen zeggen dat elke hond en denk ook elk mens een punt hebben waarop de iets niet meer accepteren. X

  Reageren
  1. Pippi Bericht auteur

   Jij weet precies hoe het werkt. Hier ook bijna 5 jaar getreiter. Daar moeten we iets mee doen tijdens de rechtszaak. Met wel meer dingen die ons verbaasd hebben.

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>