Dag 2813: AmStaff 101: De test

2017-08-08 16.25.31-2

Het Assessment Team Universiteit Utrecht heeft de test die men Risico-inschatting noemt afgenomen. Meestal wordt er een maand gewacht voordat men hiertoe overgaat, want het zou kunnen dat de hond hevig aangedaan is. De eigenaren van in beslag genomen honden vrezen deze test, want er wordt nogal wat van de hond gevraagd. Veel zaken die hij of zij in het dagelijks leven niet tegenkomt.

Na het zorgvuldig lezen van dit rapport ben ik tot de conclusie gekomen dat een hond minder goed kan scoren als hij bijvoorbeeld thuis Engelstalige commando’s krijgt. Maar ook durf ik nu te beweren dat je je hond tot op zekere hoogte kunt voorbereiden op bepaalde testonderdelen. Zonder dat we het wisten, speelde Ronald af en toe drukke spelletjes met BAM waardoor hij bijvoorbeeld over het hele hondenlijf aan te raken valt.

In totaal zijn er 19 onderdelen en bij enkele daarvan heb ik kanttekeningen. Hoe BAM scoorde, vertel ik er niet expliciet bij. Want ik kan volstaan met het vertellen dat hij dominant is en een hekel heeft aan reutjes. Dat vinden testers niet zo lollig, maar de rest van het rapport was goed. Daarom eindigt het rapport met de aanbeveling BAM onder bepaalde voorwaarden terug te geven.

Test 1: de kenneltest. Is thuis te oefenen door een tester vriendelijk te laten doen tegen de opgesloten hond. Aan de eigen hand en een kunsthand laten ruiken en vervolgens 5 seconden strak aankijken. Daarna de kennel drie keer snel passeren en dan lokken en vriendelijk aanspreken.

Test 2: aanlijnen en transport. In het hok een halsband omdoen en verplaatsen naar een plek waar de hond aan twee lijnen vastgezet wordt. Laat een kennis dit eens doen. Kies dan wel iemand die niet bang is opdat de hond niet op nerveus gedrag reageert.

Test 3: commando’s. Tja, wij doen dat in het Engels. Zit en kom lukt wel als de hond niet staat op ABN, maar wij zeggen down in plaats van af. Advies: alles in het Nederlands. Rechtse politici juichen dit toe. Trouwens ook nooit gaat legge! en doet eens dood! gillen. Hier heeft je hond niks aan.

Test 4: Aaien met een kunsthand. Er zullen honden zijn die zo’n ding als speeltje zien. De tester denkt dat de hond het ziet als een levende hand. Valt te oefenen met een ledemaat uit de feestwinkel.

Test 5: spelen. Met een speeltje. Dit doet toch iedere hondenouder?

Test 6: trekspel. Gebruikmakend van een floss of ander speeltje. Dit doen wij nooit, maar ik raad iedereen aan het wel te doen. En dan ervoor zorgen dat je hond het idee krijgt dat het een onnutte bezigheid is. Je kunt thuis wel zeggen dat het na het woord stop afgelopen is, maar er staat niet bij vermeld wat de tester doet.

Test 7: poppentest: grote pop. Tja, je kan kwalijk een klein kind van een kinderdagverblijf lenen, maar hiermee kijkt men hoe de hond reageert als men een grote pop tot op maximaal 50 cm van de hond houdt en daarna snel wegtrekt. Valt te oefenen met een pop van de kringloopwinkel. Rare test, want echte kinderen gillen meestal bij het wegrennen.

Test 8: poppentest: pop op stok. Hiermee bootst men het gedrag van een opdringerig kind (sic) na. De pop laten ze over de grond hopsen en drukken het een paar keer tegen de hond aan. Ook wordt het met een snelle beweging drie keer heen en weer getrokken om achtervolgingsgedrag uit te testen. Koop een pop en zet het vast op een bezemsteel.

Test 9: poppentest: donkere pop. Toen ik dit las, heb ik hartgrondig gevloekt. Sorry, mam. Hiermee deed men hetzelfde als in test 8.

Test 10: paraplu. In Nederland heeft iedereen een paraplu. Ga daar maar eens flink mee aan de slag. In- en uitklappen en kijken of de hond de paraplu verscheurt als deze wordt neergelegd op enige afstand van de hond.

Test 11: toeter. Pak de vuvuzela die je nog had liggen of neem alvast een voorschot op het volgende kampioenschap van Feyenoord en sla enkele toeters in. Je krijgt geheid mot met de buren, maar je hond kan immuun worden voor pokkenherrie.

Test 12: voederbak afpakken. Plus aaien met een kunsthand. Een echte waar heb dat nou voor nodig test, maar wij deden dit op aanraden van Cesar Millan toch al af en toe. Bij deze test kreeg BAM nog een extra vermelding: hij eet slechts als er worst bij zit.

Test 13: het laten passeren van een kleine hond van hetzelfde geslacht. Valt te oefenen, maar je weet toch nooit waarom de ene oefenhond een bepaalde reactie opwekt en de andere niet.

Test 14: het laten passeren van een grote hond van hetzelfde geslacht. Zie hierboven. Zelf heb ik het gevoel dat een zeer groot deel van welke hondensoort dan ook onaardig reageert als het om twee reuen gaat.

Test 15: laten passeren van een jogger met kunsthand in de eigen hand. Leer je hond sportievelingen te negeren.

Test 16: insluiting door drie personen. Hiervan ga ik zelfs bijten of gillen om mijn moeder. Met uitgestrekte armen naderen en naar de hond staren. Oefenen dan maar. Trek wel dikke kleding aan en regel voor alledrie de hoofdbescherming van een (ijs)hockeykeeper.

Test 17: bedreiging door man. De hond aanstarend en dreigbewegingen makend. Nou, ik ken een Yorkie die dan voor zeer ernstig letsel kan zorgen.

Test 18: bedreiging door vrouw. Ronald zegt altijd dat ik gevaarlijker ben dan hij. En hij heeft hartstikke gelijk.

Test 19: bedreiging van opslaghouder. Hier bedoelt men dat de “vaste” verzorger bedreigd wordt. Ga dit niet thuis oefenen, want vrijwel iedere hond beschermt mama en papa.

Kom op, AmStaffouders- wees bedacht op de gekste dingen. Natuurlijk hou je je hond overal aan de lijn. Want er zijn veel mensen die dat niet doen en temerig zeggen dat hun hond niets doet. Ronald en BAM werden ooit omcirkeld voor twee Akita’s en toen is hij met een rotvaart op de eigenaar afgerend. En heeft gevraagd of het leuk is als iemand pas stopt als je neus aan neus staat. Helaas kan je niks doen aan enge buurtgenoten die niks van jou en je hond willen weten en dus angst en vijandigheid uitstralen. Ook tegen zulke lieden moet je je wapenen. Veel succes!

15 gedachten over “Dag 2813: AmStaff 101: De test

 1. Linda

  Nou zeg, wat een belachelijke test..hebben ze dat ook bij Bokita gedaan, testen met aanstaren, was ie niet geslaagd! Is wel andere situatie, maar is ook een dier. Denk dat er een hele hoop ” normale” honden, voluit zakken. Hoe verzinnen ze het wild zwaaiend, dan zou ik ook flippen.

  Reageren
   1. Kat

    Hoi Pip.
    Als goed is heb ik de test op film staan. Zowel van Sparky als van mama Heaven en ook van zijn zus Dior. (MAG test)
    Zoals BAM ook heb laten zien slaag een stabiele hond hiervoor. En hij heb helemaal laten zien dat die een superGOED karakter heb, want hij is geslaagd na weken weg tezijn uit zijn vertrouwde omgeving

    Reageren
  1. Linda

   Ook met z’n 2en met de buurvrouw bemoeien over de staat van haar tuin..hebben alleen oog voor haar, en spreken zichzelf zo tegen, echt zo gemeen.

   Reageren
 2. Tam

  Jeetje. Ik zou zakken. Denk Django ook. Foute energie lokt foute energie uit. Zo simpel
  zucht.

  Ben blij dat BAM test goed doet. En ja. Dominant zijn. Das niks mis mee. Onderdanig angsthaasje. Daarvoor moet je uitkijken. En ik bedoel dan ook de hondenversie en niet alleen de nekjes

  Reageren
  1. Pippi Bericht auteur

   Het is niet voor niets dat de meeste honden de eerste keer zakken.

   Zojuist nog een mooi staaltje nekjesgedrag gezien. Het stond met zijn kind in zijn deuropening. Kind krijst “ze hebben een nieuwe hond!” En die eikel zegt opeens gedag. Vast omdat dat kind erbij stond. Was hij met een medenekje geweest, dan had hij waarschijnlijk anders gereageerd.

   Reageren
   1. Linda

    Oh verschrikkelijk schijnheilig..wat een enge mensen! als je nog t toppunt van nekjes wil zien, op sbs 6 is meester frank visser, is gewoon niet te geloven

    Reageren
 3. chucky1012

  Jeetje wat erg.
  Gelukkig dat de test goed was daar ben ik zo blij om en zeker voor jullie.
  Ik doe ff een dansje…
  Hoop dat BAM nu weer snel thuis zal zijn bij jullie…..

  Xx

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>