Dag 2818: Huismus

IMG_9551

Mijn moeder en ik merkten opeens op dat er geen musjes meer in de tuin zaten. Ze leken van de aardbodem verdwenen en we misten hun aanwezigheid. Natuurlijk zingen ze niet zo fraai als de merels die mama’s tuin als concertzaal gebruiken, maar allebei misten we het gezellige gekwetter. Toen ik nog thuis woonde, zag ik iedere dag huismussen rondvliegen. Voor watervogels ben ik bang, maar die musjes, merels, lijsters, koolmeesjes en roodborstjes maken me blij. Voornamelijk omdat mijn moeder een mooie tuin heeft waarin vogels het enorm naar hun zin hebben.

Maar ook weleens boos, want ik kom nog uit de tijd dat er geen wasdrogers waren. We woonden best ruim, maar niet ruim genoeg om alle schone was van zeven personen op de zolderverdieping te laten drogen. We hadden buiten een ouderwetse waslijn en een paar wasrekjes die in de tuin werden gezet. In de winter bevroren onze spijkerbroeken en iedere dag poepten de musjes op de was. Als de kinderen het niet zagen, pulkte mama de troep er gewoon af. Als we getuige waren van het vallen van de viezigheid stonden we erop dat mama de boel nog een keer in de wasmachine stopte.

Toen zagen we ze opeens niet meer. Het viel ons op, maar het hield ons niet zo bezig dat we een internetspeurtocht gingen opzetten. Beetje bij beetje groeit de mussenpopulatie en eigenlijk ben ik benieuwd wat de reden van hun tijdelijke absentie is geweest. Mijn moeder heeft geen katten, dus ik denk niet dat het door Stanley, Tyson en Franklin kwam. Ook andere tuin- en vogelliefhebbers hebben de afwezigheid van huismusjes geconstateerd. Gelukkig zijn ze er nu weer, want ik heb ze echt gemist.

Huismussen doen me denken aan mijn jeugd, aan de tuin van mijn moeder en ondergepoept wasgoed. Daarom ben ik zo ongelooflijk blij met het waterverfschilderij dat ik van mijn lieve vriendin Claudia kreeg. Jarenlang had ik me vergaapt aan haar nailart toen bleek dat zij ook nog prachtig kan tekenen en schilderen. Dat zij dit schilderij voor mij, toevallig ook een huismus,  gemaakt heeft, is iets waar ik intens blij mee ben. Volgende week ga ik er een lijst voor halen, maar eerst zoek ik een ereplek in huis.

 

12 gedachten over “Dag 2818: Huismus

 1. Linda

  Zo dat is mooi gedaan, knap zeg! Ja waren heel zeldzaam geworden, hé was mij ook al opgevallen .heb ook wel eens gehoord, van de vogelbescherming, dat je de vogeltjes het hele jaar mag bijvoeren, omdat we te schoon zijn in de tuin en alles weg halen..misschien heeft dat er ook mee te maken? Ze maken altijd zo’n leuk geluid en kunnen altijd zo kibbelen met elkaar.

  Reageren
  1. Pippi Bericht auteur

   Nou, ik ben zeker niet te schoon en ik haal ook nooit iets weg :) Aan ons heeft het niet gelegen. De komende winter ga ik bijvoeren hoor.

   Reageren
   1. Claudia

    Wel uitkijken met pinda’s! Jonge vogeltjes kunnen die nog niet verteren en gaan dan helemaal vol maar toch aan ondervoeding dood :( Dus liever zoutloze pindakaas, dat gaat er wel goed in en door ;)

    Reageren
    1. Pippi Bericht auteur

     Dat zal ik onthouden! Ik heb speciale vogelpindakaas bij Jumbo zien liggen. Als je nog tips hebt, hoor ik het graag.

     Reageren
 2. Claudia

  Ik ben zo blij dat ik je er een plezier mee heb kunnen doen lieverd <3 geniet ervan! (En wat toevallig trouwens dat ik 'm op een waslijntje heb geschilderd, normaal plaats ik ze op takjes!)

  Ik hoop dat je er een fijne lijst voor op de kop kan tikken, het is een lastig formaat misschien bedenk ik me nu. Misschien heeft de HEMA iets leuks of anders zelfs de kringloop? Komt vast helemaal goed!

  Reageren
  1. Pippi Bericht auteur

   Dat waslijntje maakt het helemaal af. Al die herinneringen in een vogelportretje…..

   Eerst haal ik een glazen wissellijst, want ik ga dat zoeken naar de perfecte lijst heel serieus nemen. Met de afmetingen van het schilderij langs kringloopwinkels!

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>