Dag 2832: Open haard

2017-08-10 17.28.12

Van Ronald mag ik de open haard niet meer gebruiken. Hij laat geen enorme voorraden hout meer aan huis bezorgen en de schoorsteenveger hoeft ook niet meer langs te komen. Want ik heb namelijk de irritante gewoonte om te stoken alsof ik in Siberië woon. Met beleid bouw ik een soort hunebed rondom een aanmaakblokje en als alles goed in de hens staat, kan ik het niet laten om steeds te blazen opdat het gestaag door blijft branden. En ja, dan gaat soms het rookalarm af.

Omdat men bang is dat alle zuurstof naar het ronkende haardvuur gaat, draait Ronald de thermostaat op standje tropisch. En gaat vervolgens in zijn t-shirt op de bank zitten. Dat zal wel door zijn kouwelijke moeder komen. Zijn zusje zei in ieder geval een keer heel snibbig dat het de schuld van haar moeder was dat zij het zo snel koud kreeg. Wij trokken thuis een vestje of een dikkere trui aan als het in huis te fris werd. Van de centrale verwarming kregen we een hele droge huid en daar konden de waterbakjes die aan de radiatoren hingen niets aan veranderen.

Gelukkig wordt Ronald tegenwoordig flink warm gehouden door een hond en laatst heeft hij zelfs een vest aangeschaft. Dat wordt daadwerkelijk aangetrokken zodra de temperatuur onder de 20 graden zakt. Dan heb ik het, mede dankzij de opvliegers, nog warm zat. Meestal zit ik met blote armen op de bank terwijl Ronald lekker ingepakt naar een voetbalwedstrijd of Scandinavische misdaadserie kijkt. Het is jaren geleden dat we knus onder een fleece deken naar de televisie keken.

Het komt vast nooit en te nimmer voor, maar stel je nou eens voor dat er op een gegeven niets op de buis is en Netflix en Videoland even niks van onze gading hebben. En dat het op dat moment nog hartstikke koud is ook. Dan duiken we onder een deken, een hond tussen ons in en laten we de televisie toch aanstaan. Want dan gaan we genieten van een nephaardvuurtje. Dat wel erg lijkt op de open haard in mijn ouderlijk huis. Het werd door mijn vader in het splinternieuwe huis gezet en boven het vuur roosterden we saté en lieten we marshmallows smelten. Misschien toch die schoorsteenveger maar eens bellen.

8 gedachten over “Dag 2832: Open haard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>