Dag 2834: Waar let je op?

IMG_9874

Op de lerarenopleiding hadden we het vak Drama. Dat was ook vaak een drama. Als ik me niet vergis, heeft Paul de Leeuw op dezelfde opleiding gezeten en hij heeft eens in een interview verteld over de docente en het feit dat ze ALTIJD langer door wilde gaan. Daar moet je niet mee aankomen bij studenten die net op kamers wonen en na de les gelijk de kroeg in willen. Die zijn niet geïnteresseerd in rollenspellen en duidelijk articuleren.

Overigens vond ik het een heerlijk vak. Het is dan ook hartstikke nodig als je voor de klas wilt. Want daar moet je de hele dag toneelspelen, anders word je gillend gek. Boos spelen voordat je het echt wordt- het klinkt vaag, maar ik weet uit ervaring dat het helpt. Er wordt ook heel wat improvisatie van een leraar verwacht, want nooit loopt alles zoals je thuis netjes hebt voorbereid. Soms is het net alsof je een volleerd actrice bent als je voor een groep van soms 35 leerlingen staat te beweren dat je vak belangrijk is.

Het hoogtepunt vond ik het bezoek aan Toneelgroep De Appel om Moeder Courage en haar kinderen van Bertolt Brecht te gaan zien. Mijn vader mocht toen mee als introducé en ik vond dat zo leuk. Op school moesten we tijdens de lessen ook toneelspelen en ik herinner me nog dat ik, altijd in het zwart gekleed, een sneeuwwitte bruidsjurk aantrok die in de verkleedkist lag. Nou, ik zag er uit als een slagroomtaart, maar ik herinner me dat de docente Er heeft nog nooit iemand in die jurk gepast! riep. Het is dan al jaren geleden dat ik daar op school zat.

Zelf mochten we ook weleens iets verzinnen. Sterker nog, het moest. In groepjes. Mijn idee was om een stukje literatuur voor te dragen terwijl ik naast een televisie stond die zonder geluid beelden uit Dynasty toonde. Waar zou de rest van de klas dan op letten? Helaas vond mijn groepje het een beetje overdreven. Dus mocht ik -waarom ik?- op de muziek van de Roze Panter lichtvoetig naar een koelkast sluipen om mij vol te proppen en daarna een klein boertje te laten. Hopelijk kan niemand het zich nog herinneren. Oh ja, waar let jij op als je naar de foto hierboven kijkt?

4 gedachten over “Dag 2834: Waar let je op?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>