Dag 2837: Eendjes voeren

IMG_9869

Eendjes voeren heb ik nooit leuk gevonden, want ik ben namelijk een beetje bang voor watervogels. Van zwanen heb ik gehoord dat ze dieren en mensen aanvallen als die te dicht bij hun kroost komt en ik weet dat ganzen uitstekende erfbewakers zijn. Maar om een mij onbekende reden heb ik altijd schrik gehad als eenden op me af kwamen. Pas later las ik dat woerden niet zelden vrouwtjeseenden verkrachten en het verhaal over de necrofiele homosexuele mannetjeseend van bioloog Kees Moeliker kent iedereen wel. Best wel enge dieren dus. Minstens zo eng als mensen.

Toen ik zojuist op wikipedia keek om uit te vinden of een vrouwelijke eend nog een bepaalde naam heeft, zag ik de volgende zin staan: Zo wordt het bijvoorbeeld door sommigen als aardig tijdverdrijf gezien om “de eendjes te voeren” met overgebleven oud brood. Die combinatie van sommigen en aardig tijdverdrijf maakte me aan het lachen. Het is helemaal mijn interpretatie, maar er had net zo goed kunnen staan dat idioten de eendjes geven wat ze zelf niet meer blieven. En pretenderen dat ze de eendjes een plezier doen. Nou, vergeet het maar. Het zorgt voor eendenobesitas en woerden die niet meer naar voedsel hoeven te zoeken, gaan zich uit verveling opdringen aan soortgenoten.

Maar omdat mijn moeder jarenlang de korstjes van het brood van haar verwende kinderen afsneed en af en toe de eendjes ging voeren, zal ik maar niet al te rot doen over deze gewoonte van veel opvoeders. Misschien is het wel leuk om kinderen op deze manier kennis te laten maken met dieren. Maar hier in de buurt woont iemand die geen eentjes voert met in kleine stukjes gesneden brood. Welnee, halve witte broden worden op het grasveld geflikkerd. Maandag maakte ik bovenstaande foto en vanochtend lagen er weer zeker 15 boterhammen. Daar kunnen we overheerlijke tosti’s van maken, mensen. Of je koopt voortaan halfjes wit en stort eens wat op een gironummer om de honger op de wereld te stillen.

Misschien dat toevallig langszwemmende eenden zich later op de dag te goed doen aan het kleffe witte brood. Dan heeft het nog nut. Maar ik vrees dat de grote schrokops van de buurt, die paar prachtige reigers, hun buikjes vol eten. Blijven ze in ieder geval van de dure inhoud van het pronkstuk van menig vijvereigenaar af. Het zal me benieuwen hoeveel slecht opgevoede hondjes hun tanden zetten in de boterhammen. Je weet maar nooit of er gif in zit. Misschien is dat het geval en is het de bedoeling dat ratten het opeten. Hoe het ook zij- ik vind het neerpleuren van brood een rare actie. Beetje decadent ook. En meer dan een beetje dom.

 

4 gedachten over “Dag 2837: Eendjes voeren

 1. Linda

  Gek eigenlijk, want je word er idd er mee groot gebracht..als klein kindje de eendjes voeren..heb een x brood meegenomen naar een beboste plek hier, wat niet veel mensen kennen, alleen als je een hond hebt, maar die watervogels kennen helemaal geen brood, ze keken er niet eens naar. Ben dus gelijk gestopt, want ga niet deze ongerepte flora en fauna om zeep helpen. Maar was wel heel bijzonder om te zien.

  Reageren
  1. Pippi Bericht auteur

   Juist goed dat die watervogels zelf voor hun eten kunnen zorgen. Ze hebben helemaal geen bijvoeding nodig. Je hebt goed gehandeld, denk ik. Je wilt die dieren ook niet verpesten.

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>