Dag 3311: Candlelight

ptr

Vroeger luisterde ik graag naar het radioprogramma Candlelight van Jan van Veen. Eerst hoorde je het muziekje van David McWilliams, dan kwam de warme stem van de presentator. Als jong meisje luisterde ik naar Radio Veronica. Daar las Jan van Veen gedichten voor die door luisteraars waren ingezonden. Soms moest ik er een beetje om lachen, maar als ik zelf weer eens gedumpt was, kon ik er toch stilletjes wel van genieten.

Lang geleden kon ik niet de hele werkweek van mijn leerlingen meemaken en toen reed ik terug naar huis met een aardige collega. We hadden een lange reis voor de boeg en begonnen dus al snel te kletsen over persoonlijke zaken. Hij vertelde me dat hij eens een gedicht had opgestuurd naar Candlelight. Daar hebben we maar om zitten lachen en ik heb hem beloofd het nooit aan onze studenten te vertellen.

Vanmiddag was ik weer eens bij de kringloopwinkel om de hoek en daar zag ik deze CD. Gelijk moest ik denken aan die mooie stem van Jan van Veen die gedichten voorlas met op de achtergrond die ultieme in-de-wacht muziek Greensleeves. Juist door die muzak werden de gedichten wat suf. Hoeveel emotie er ook in de woorden zat- het klonk toch altijd alsof de schrijver het niet echt meende.

Misschien ben ik wel niet romantisch genoeg voor dit soort dingen. Als ik verdriet heb, schrijf ik het graag van me af, maar het hoeft van mij niet te rijmen. En ik geloof ook niet dat het allemaal mooier wordt  als het plechtig voorgedragen wordt. Sterker nog, als ik werkelijk liefdesverdriet zou hebben, hield ik het mooi voor mezelf. Dan wilde ik zeker niet dat de veroorzaker van mijn leed het zou weten.

Overigens heb ik er wel altijd last van gehad dat ik opeens veelbetekenende teksten hoorde als ik mezelf zielig vond. Als je ziet welke liedjes er op de voorkant vermeld staan, weet je al dat er heel wat mensen zachtjes wenend naar Jan van Veen luisterden. Nee, luisteren. Want ik heb begrepen dat het  programma nog steeds bestaat. Als ik beschikte over een radio zou ik toch eens gaan luisteren. Oh ja, de CD heb ik niet gekocht- ik heb het zelfs niet overwogen

4 gedachten over “Dag 3311: Candlelight

 1. Linda

  Oh ja dat weet ik nog..ik vond het vaak te dramatisch en heb m later nog wel eens gehoord en nu vind ik z’n stem zelfs irritant..zal wel komen dat je ouder en harder word.

  Reageren
  1. Pippi Bericht auteur

   Zeker wat overdreven en ik denk dat we allebei wat cynischer zijn geworden en die rijmelarij stom zijn gaan vinden.

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>