Dag 3673: Mama’s laatste boodschap

dav

Sinds mama er niet meer is, zijn haar kinderen al enkele keren samen geweest. Om haar te herdenken, na het zetten van onze handtekeningen zodat de erfenis geregeld kon worden, op verjaardagen en de uitvaart van haar lieve buurvrouw hebben we ook als gezin meegemaakt. Maar de eerste Kerst zonder haar waren we niet bij elkaar. Misschien omdat het te gevoelig lag- wellicht wilde iedereen de eerste viering na haar afscheid stilletjes verwerken.

Maar gisteren waren we bijeen om Kerstavond te vieren. Het was erg gezellig. We gingen naar huis met kersverse herinneringen. Mijn zusje Emily wist ons allemaal te ontroeren met een zelfgemaakte kaart. Tijdens het opruimen van ons ouderlijk huis vond zij maar liefst twintig identieke briefjes. Die had mama zelf geschreven in dat karakteristieke handschrift. Met haar geliefde kalligrafie vulpen.

Er zat ook blauw papier bij en hiermee heeft Emily de kaart gemaakt. Ze voegde er een prachtige foto van mama aan toe en plakte een klein veertje op de voorkant. Want veren zijn mama’s teken naar ons toe. Emily was de briefjes vorig jaar “kwijt” en ze denkt dat het toen te vroeg was voor de kaart. En nu zaten we bij Saskia in de woonkamer, kletsend, lachend, snoepend, nippend aan een Bellini. Toen kregen we de kaart.

Mama zei altijd dat we niet hoefden te komen met de Kerstdagen. We moesten het maar met onze gezinnen vieren. Dan ging zij een boek lezen en naar een fijn televisieprogramma kijken. Maar ze genoot er zo van als ze haar kinderen om zich heen had. Kinderen, schoonkinderen, kleinkinderen- ze hield van iedereen evenveel. Na het lezen van de kaart misten we haar meer dan ooit.

Gelukkig hebben we tijdens haar laatste jaren regelmatig samen gegeten, haar verjaardag hebben we een paar keer groots gevierd. Ze was graag net zo oud geworden als haar eigen moeder, maar het was haar helaas niet gegund. Daarover zou ik uren om kunnen huilen. Want alhoewel we bijna allemaal 50-plussers waren toen ze stierf, was het te vroeg. Maar we zijn dankbaar dat we haar als moeder hebben gehad. Ze was een fantastische vrouw die ons zelfs na haar dood raakt met mooie woorden over het Kerstfeest.

dav

4 gedachten over “Dag 3673: Mama’s laatste boodschap

  1. Pippi Bericht auteur

   We zijn er allemaal zo blij mee. Een mooie laatste boodschap van mama. Nou ja, die veertjes blijft ze voor je neerleggen hoor.

   Reageren
 1. Saskia

  Wij zijn nog aan het nagenieten van een heerlijke kerstavond! Het was weer zo gezellig. Wat ons betreft gaan we dit elk jaar doen. Dus, houd je agenda vrij op de 24e december!
  En mama’s laatste boodschap….. Zij heeft de kaartjes met zoveel liefde geschreven en Emily heeft het vervolgens zo liefdevol bewerkt! Voor mij persoonlijk was dit het mooist denkbare cadeau ooit…

  Reageren
  1. Pippi Bericht auteur

   Ik denk er ook steeds aan. En volgend jaar zijn we er weer. Dat kaartje was zo’n grote verrassing. Dat Em het stil heeft kunnen houden!

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>