Dag 3778: Klussen

sdr

El, ik ga even naar de Gamma, zei hij vanochtend tegen me terwijl ik mijn ontbijt van Liga, sinaasappelsap en frambozen weg zat te werken. De schrik sloeg me om het hart. Hij zou dus net als die misschien wel duizenden Nederlanders gaan klussen. Ronald en doe-het-zelven is een combinatie waar ik heel hard van ga zuchten. Hij heeft het niet van een vreemde, maar ik vind het in ieder geval te prijzen dat hij het steeds weer probeert.

Toen we hier bijna twintig jaar geleden kwamen wonen, hing er een lelijke grijze plastic toiletrolhouder in het kleinste kamertje. Hij zegt dat het aan mijn lompe instelling ligt, maar ik trek regelmatig een rol tussen de twee houdertjes aan weerskanten naar beneden.  Daarom kocht ik jaren geleden een veel betere en vooral veel mooiere bij een kringloopwinkel. Daar ging Ronald dan weer van zuchten.

Een paar jaar geleden heeft hij helemaal in zijn eentje een nieuwe pot geplaatst, maar die suffe toiletrolhouder hangt er nog steeds. Misschien zou hij het kunnen combineren met het ophangen van enkele mooi ingelijste prenten. Helaas, ook tegen dat klusje verzet hij zich hevig. Nu zou je je natuurlijk kunnen afvragen waarom ik het dan niet zelf doe. Omdat ik het dan iedere keer moet doen. Laat mij maar bedden verschonen. Dat is een klusje dat hij niet zonder vloeken en tieren voor elkaar krijgt.

Het plafond in de badkamer moet nodig vernieuwd worden. De voor-foto bespaar ik je, want ik weet al dat ik dan heel veel commentaar krijg. We leven nog, dus echt schadelijk zal het allemaal niet wezen. Maar er moest iets ondernomen worden. En zo kwam Ronald thuis met houten balkjes, afwasbare platen, kit, schroeven en een zaagapparaat. Allemaal gevaarlijk spul en hoogstwaarschijnlijk goed voor scheldpartijen die ik al sinds het stoppen van de voetbalcompetities niet meer gehoord heb.

Dit alles had het startsein kunnen worden voor een zoveelste scheiding. Echt, als je je relatie wilt testen, koop dan vooral een paar leuke meubeltjes in pakketvorm bij IKEA. De eerste keer dat we dat deden, waren mijn ouders erbij en toen merkte ik niets geks. Dat kwam later. Vreemd genoeg is hij dol op dat Zweedse meubelwarenhuis, maar het is wel funest voor zijn bloeddruk. Inmiddels is hij er aardig goed in, maar ik ben stiekem blij dat we niets meer nodig hebben.

Inmiddels is hij halverwege. In de woonkamer zittend hoor ik allerlei gemompel. Dwangarbeiders die aan elkaar vastgeketend hun zware arbeid verrichtten zijn er niets bij. Die zongen volgens verhalen van weleer liederen waarmee ze hun gedachten konden verzetten.  Jammer genoeg kan mijn man niet zingen. Maar denk vooral niet dat dit een vreselijke klaagzang wordt. Want het valt reuze mee. Nee, hij staat niet te fluiten, maar hij heeft nog steeds een vriendelijk woord over voor zijn meisjes.

Hij is dus veranderd. Daar ben ik heel blij mee. Vroeger had zijn geklus enorme schreeuwpartijen van twee kanten opgeleverd, nu doen we allebei alsof het gedoe snel geklaard is. Hij kreeg een jaar geleden op zondag een hersenbloeding, op de dag daarna stond hij verwarmingsbuizen te vervangen. Nu is hij nog relaxter. Het gemompel moet ik maar voor lief nemen, want hij doet het allemaal wel. En ik kan nu al zien dat het resultaat veel complimenten zal verdienen.

4 gedachten over “Dag 3778: Klussen

  1. Pippi Bericht auteur

   Al met al ging het hartstikke goed. Morgen makt hij het af en dan ziet het er vast erg mooi uit. Hij is kritisch, maar ik vind het prima.

   Reageren
 1. Natasja

  Wat goed van Ronald! Hij doet het toch maar.. benieuwd naar het eindresultaat! Straks gaat tie nog de toilet houder ophangen voor je!
  Props voor jullie allebei, want jij zorgt er toch maar voor dat je hem z’n gang laat gaan en m gaat overladen met complimenten straks :-D

  Reageren
  1. Pippi Bericht auteur

   Hij hoeft alleen de plinten nog waar tegen het plafond te lijmen. Hij heeft puik werk verricht. Hij is zelf erg kritisch, maar ik ben blij.Voorlopig gaat het hartstikke goed en dik vind het erg gezellig om samen te zijn.

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>