Dag 3836: Hortensia’s

inCollage_20200610_135707578

Binnenkort ga ik maar eens aan de eettafel zitten met een stapel tuinboeken voor me. Niet alleen omdat we nog wat planten en struiken willen aanschaffen, maar ook om mee verdiepen in hortensia’s. Want ik denk dat we verschillende soorten in de achtertuin hebben. En ik wil weleens weten of er daadwerkelijk verschil is en of dat betekent dat we misschien een andere plek in de tuin moeten zoeken voor de drie hortensia’s die in een pot zitten.

De grootste struik, rechtsboven in de collage, is het oudst. Als Ronald zich niet vergist, staat de struik al in onze derde tuin. Linksboven zie je de hortensia die we een paar jaar geleden plantten. De kleur van de bladeren is iets lichter. Op de onderste rij zie je de 3 voor 10 euro planten die we vorig jaar bij de supermarkt kochten. Vreemd genoeg hebben de bladeren alledrie een andere vorm en kleur.

Dat is maar goed ook, want zo hebben we nog wat variatie ind e tuin. Wij zijn namelijk echte hortensia liefhebbers. Er zijn vast net zulke mooie en misschien wel mooiere struiken, maar het voordeel van de hortensia is het bijna eeuwige leven dat zij schijnen te hebben. Er zijn jaren geweest dat we ze enorm verwaarloosden. We namen niet eens de moeite om te snoeien. Dt kwam omdat we destijds een vijver hadden en dus niet goed bij de begroeiing konden. Toen de vijver dicht ging in verband met BAM hebben we de hortensia weer aangepakt.

De planten in de drie potten doen het nu goed. Eentje leek vorige herfst de geest te gaan geven, maar snoeien en goed bewaren heeft geholpen. Nu weet ik niet eens meer welke van de drie er zo slecht aan toe was. Omdat geen enkele uit de pot groeit, zijn we benieuwd of er misschien hortensia’s zijn voor binnen. Maar goed, ze hebben de hele winter buiten gestaan en ze doen het steeds beter. Die ga je dan niet meer in een kamer zetten die vaak verwarmd wordt.

We hebben nog geen blauwe hortensia en die wil ik graag. Toen we hier pas woonden hebben we voor een fortuin aan blauwe planten gekocht, maar alles is doodgegaan. Dus gaan we het maar eens met een hortensia proberen. In die tuinboeken zal vast staan of de kleur gemanipuleerd kan worden door iets aan de potgrond toe te voegen. Ook wil ik graag weten of er ook soorten zijn die het goed doen in de schaduw. Want we willen de lelijke schuttingen van de buren zo goed mogelijk aan het oog onttrekken. Misschien eindigen we wel met een tuin die oogt als een hortensia kwekerij.

4 gedachten over “Dag 3836: Hortensia’s

 1. chucky1012

  Ze zijn prachtig.
  Ik hou er ook zoveel van.
  Had er op mijn vorige balkon ook 1.
  jaren geleden toen had ik ook diverse in de tuin.
  Sommigen kunnen wel meters hoog groeien.
  Ik had er droogbloemen van gemaakt toen ze tot op het hout gesnoeid moesten worden.

  Xoxo

  Reageren
 2. Linda

  Zo mooi zij ze..je hebt idd verschillende soorten…de witte bloemen, kunnen niet goed tegen de zon ..worden de bloemen bruin…hortensia’s houden van schaduw, half schaduw…en wat ik altijd deed om ze blauw te krijgen, is Aluin erbij gooien..kan je bij een echte drogisterij krijgen of gewoon voeding bij het tuin centrum, die blauw maakt..vind die ook het mooist, die blauw, paarse..en zou ze niet binnen zetten…je kan ze kopen om binnen te houden, maar ze gaan snel kapot, gewoon omdat het een tuin plant is ;)

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>