Dag 3997: Thee

dav

Sinds een paar jaar ben ik taakvrijwilliger. Dat houdt in dat ik een vluchteling help bij het leren van de Nederlandse taal. Toevallig heb ik altijd mensen die hun inburgeringscursus al met een positief resultaat afgesloten hebben. Zij spreken dus al behoorlijk goed Nederlands, maar vaak willen ze nog een hoger taalniveau bereiken omdat ze dan makkelijker een goede baan kunnen krijgen.

Het is ontzettend leuk werk om te doen. Op dit moment heb ik een dame die graag haar vak van docent Natuurkunde weer wil oppakken. Zij is heel ambitieus en kritisch- ze wil pas voor de klas als ze vloeiend Nederlands spreekt en snel in haar tweede taal kan reageren als de leerlingen onverwachte vragen hebben of zitten te klieren.

Sinds een paar maanden communiceren we iedere week via WhatsApp. Zo kunnen we elkaar ook zien en horen. Overigens leer ik ook wat. Want in haar lesboeken staan soms teksten over onderwerpen waar ik bitter weinig van afweet. Aan het eind van de “les” bedankt zij mij heel vriendelijk en dan vind ik het weer zo jammer dat we niet bij kunnen zitten met een kopje thee en een koekje.

Misschien moeten we dat eens doen. Op afstand. Want het Taalhuis stuurde me laatst een leuke attentie: een paar theezakjes van een gerenommeerd theehuis waar ik eens een heerlijke high tea nuttigde. Wat een verrassing! Eerder kreeg ik al een zakje met vergeet-mij-nietjeszaad en voor mijn verjaardag een waardebon voor koffie met iets lekkers in de eetgelegenheid in de bibliotheek.

Binnenkort stuur ik mijn taalstudente ook een zakje geurige thee. Wat als zij er niet was had ik ook geen lekkere thee gekregen. Aan het converseren via WhatsApp zijn we allebei helemaal gewend. Het is ook fijn dat we niet langer een stuk moeten reizen om bij de bibliotheek te komen. Zij moet een half uur met de bus, ik doe er lopend ook een half uur over. Nu zitten we gezellig aan onze bureaus. Straks met een kop thee erbij.

2 gedachten over “Dag 3997: Thee

 1. Linda

  Wat fijn dat je dit mag en kan doen..en ook heel fijn dat iemand zo gemotiveerd is..is zeker leuk idee om thee op te sturen en dan ‘samen een bakkie te doen :)

  Reageren
  1. Pippi Bericht auteur

   Ik heb er even over nagedacht toen een kennis me vroeg of het wat voor mij was. Wat zou ik graag willen als ik gevlucht was naar een ander land? Hulp met het leren van de taal natuurlijk. Nu doe ik dit vrijwilligerswerk al jaren met veel plezier. Die thee wordt opgestuurd hoor.

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>