Dag 4136: Voor de klas

Bron: YouTube

Bron: YouTube

Een paar keer heb ik een Taalmaatje toegewezen gekregen die al snel afhaakte, maar deze keer heb ik het getroffen. Want niet alleen is mijn taalstudente een hele aardige vrouw, ze is toevallig ook een uit haar thuisland gevluchte lerares. Die al sinds haar aankomst in Nederland keihard werkt om weer voor de klas te kunnen. Na de inburgeringscursus is ze aan de slag gegaan om die zo lastige Nederlandse taal onder de knie te krijgen.

Sinds de eerste lockdown spreken we elkaar via WhatsApp- voorheen wist ik niet eens dat je via dat medium kon beeldbellen. Zij wel en nu praten we iedere maandag met elkaar. Soms bellen we dan alleen, want het komt voor dat haar man en kinderen ook bezig zijn met onderwijs op afstand en dat trekt haar internetverbinding niet. We doen lees-, luister-, spreek- en schrijfoefeningen en alles gaat het steeds beter af.

Zo goed dat ze is aangenomen voor een bijzonder project- ze zit in een groep met leraren die betrekkelijk kort in ons land leven. Allemaal willen ze weer graag voor de klas. Wat zou het fijn zijn als dat lukte, want we hebben het natuurlijk wel over mensen die hun werk met veel enthousiasme hebben gedaan en weer zullen doen. Ze werken in ieder geval keihard om terug te krijgen wat ze verloren hebben.

Gisteren deden we iets nieuws: we gingen naar twee YouTube filmpjes kijken. Het zijn korte docudrama’s over een leraar Nederlands en zijn klas. Het maakt deel uit van het huiswerk van mijn studente, want er schijnt nogal wat verschil te zijn tussen de doorsnee leerlingen in haar thuisland en hier. In Nederland heeft men lang zoveel respect niet voor leraren. Alhoewel ik het jaren heb volgehouden voor de klas durf ik echt wel te stellen dat er types tussen zaten die ik liever kwijt dan rijk was.

Het zal pittig zijn om adequaat op het gedrag van zulke leerlingen te reageren als Nederlands niet je eerste taal is. Dus ja, dan is het goed om te zien waar leerlingen toe in staat zijn zodat je in geval van nood al eerder hebt bedacht hoe je ermee zou kunnen dealen. Pfff, het is precies de reden waarom ik niet graag naar televisieseries kijk die zich in en rond een school afspelen. Dat gedoe hoef ik niet te zien als ik thuis op de bank zit.

Aan de andere kant: ik heb wel genoten van Fort Alpha, Heartbreak High en Spangas. Maar daarin zag je niet zoveel ellende als in de filmpjes over Peter Hoefnagels. Die wordt gespeeld door een acteur en zijn leerlingen zijn ook niet echt, heb ik begrepen. Nou, die leraar vind ik niet erg goed in zijn werk en ik denk dat hij binnen een paar jaar de klas uit gedragen zou worden. Maar het zijn wel uitstekende filmpjes voor leraren in opleiding.

Het was dan ook heel fijn om erover te praten met mijn studente. We konden van gedachten wisselen over wat we gezien hadden en ik kon haar een paar verhalen van meer dan tien jaar geleden vertellen. Voortaan gaan we iedere week een filmpje bekijken en bespreken. Straks ga ik nog terugverlangen naar mijn dagen als lerares. Nee hoor, die tijd heb ik gehad. Maar één op één lesgeven bevalt me ontzettend goed. Laten we hopen dat ik dit vrijwilligerswerk nog een hele tijd kan doen.

 

4 gedachten over “Dag 4136: Voor de klas

 1. Linda

  Ik moet er niet aan denken om voor een klas te staan…daar moet je echt voor geboren zijn, vind ik…dat is echt niet voor iedereen weg gelegd!

  Reageren
 2. chucky1012

  Wat leuk dat jullie op die manier met elkaar gebeld hadden….
  Je kan ook via fb gratis met elkaar bellen.
  Dat is toch heel goed en het is gratis ;-)

  Xoxo

  Reageren
  1. Pippi Bericht auteur

   Ik doe niets meer met Facebook en per WhatsApp gaat het ook prima. Het is erg gezellig om op die manier les te geven!
   xoxo

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>