Dag 4303: Zen

IMG_20210920_115243

Van religie weet ik erg weinig. Misschien zeg ik daarom weleens dingen waar een kenner buikpijn van krijgt. Toen hij nog heel jong was vertelde Mika me ooit dat hij Zen-boeddhist wilde worden. Waar hij dat vandaan had weet ik nog steeds niet. Hij trouwens ook niet meer. In ieder geval niet van zijn vader, dat is een ding dat zeker is.

Uiteindelijk heeft het kind er niets mee gedaan n hij heeft ook geen behoefte om zich aan te sluiten bij welke religie dan ook. Maar we hebben allebei bedacht dat wat in de volksmond zen heet wel iets is om naar te streven. Dus niet gaan schreeuwen als er niet gescoord wordt en beseffen dat rustig blijven goed voor je is. Kalmte zal je redden, zei een bijzondere voetbalmoeder ooit en daar geloven we graag in.

Vroeger kon ik me overal druk om maken. Oneerlijke behandeling? Nou, dan kwam er stoom uit mijn oren. Als mijn moeder me dan trachtte te kalmeren kon ze nog een grote mond krijgen ook. Daar schaam ik me achteraf natuurlijk erg voor. Gelukkig heeft mama nog mee mogen maken dat ik heb geleerd om mijn schouders wat vaker op te halen in plaats van te gaan schreeuwen of mokken.

Mijn eigen man in zen-staat krijgen gaat me nooit lukken. Want je moet het wel willen hè. Maar hij is wel erg lief voor de kinderen. Het zal wel waar zijn dat je rustig wordt van het aaien van huisdieren. In ieder geval ben ik misschien wel wat rustiger geworden omdat je in huis natuurlijk geen geschreeuw van twee mensen moet hebben. En ik moet mijn zoon het goede voorbeeld geven.

Overigens vind ik het heerlijk om niet meer te voelen dat ik gelijk furieus moet reageren als ik iets zie dat me niet bevalt. Mama en ik hebben het er nog over gehad- we zouden gewoon Lekker belangrijk mompelen als we beledigd werden door mensen die beter zouden moeten weten. Nu kan ik door de buurt lopen zonder dat ik bepaalde mensen op hun smoel zou willen slaan. Zij boffen maar en ik voel dat mijn moeder trots op me is.

6 gedachten over “Dag 4303: Zen

 1. Linda

  Zij boffen zeker ;) ik maak me alleen boos, als er dieren of kinderen, onrecht word aan gedaan…wst de grote mensen met elkaar doen vind ik maar triest en lijkt veel op de kleuterklas

  Reageren
  1. Pippi Bericht auteur

   Heb je helemaal gelijk in. Ik vond het vreselijk dat ze mijn honden zo vies aankeken. Mika trouwens ook. Nou, die gekken krijgen nog wel reigerpoep op hun hoofd. Op zijn minst.

   Reageren
 2. Myrna

  Hier nog iemand met een kort lontje. Maar ik moet eerlijk zeggen ik ben een stuk rustiger geworden.
  Wil mezelf niet meer opfokken om niks. Is niet goed voor me.
  En bovendien levert het niks op , de sukkels om wie ik me erger gaan echt niet hun gedrag aan mij aanpassen.

  Reageren
  1. Pippi Bericht auteur

   Ja, vooral die laatste zin! Het heeft echt geen nut om iedere keer uit je stekker te gaan. Uiteindelijk zit je zelf met een verhoogde bloeddruk en die gekken veranderen toch niet.

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>