Dag 4332: Tea Topics vraag 32

mde

Sinds Ronald de thee met de smaak van gekaramelliseerde peer heeft ontdekt zie ik die theezakjesvragen weer regelmatig. Soms kan ik er weinig mee. Ja, wat zou ik moeten doen als de week een extra dag kreeg? Precies wat ik op de andere zeven dagen ook doe en ik zou het niet anders willen. De vraag welke feestdaglekkernij het hele jaar door in de winkels moet liggen is vrij onzinnig omdat paaseieren, kruidnoten en chocolade Sinterklazen langer in de winkels liggen dan strikt noodzakelijk.

Maar ik wil best vertellen van wie ik veel geleerd heb. Vreemd genoeg moet ik dan meteen aan mijn oma denken. Bij haar heb ik heel vaak gelogeerd en zij behandelde me alsof ik een prinsesje was. Ze kocht rode schoentjes en stoere Spaanse laarzen voor me en leerde me hoe ik make-up moest gebruiken. We keken naar speelfilms war ik waarschijnlijk wat te jong voor was en daardoor leerde ik dat de wereld groter was dan Leiderdorp.

Haar verhalen over haar leven waren bijzonder. Misschien moet ik ze toch maar eens vertellen. Haar jeugd was zwaar en ik ben blij dat ik kan zeggen dat ze later veel gekregen heeft dat ze als kind graag wilde. Ze heeft me ook getracht te leren wat zij tientallen jaren deed terwijl ze naar de televisie keek, namelijk gymoefeningen. Die had ze allemaal zelf bedacht en achteraf heb ik spijt dat ik haar voorbeeld nooit gevolgd heb. Want ze zag er tot de dag dat ze afscheid nam van het leven prachtig uit.

Maar uiteindelijk heb ik het belangrijkste van mijn moeder geleerd. Het was iets dat haar heel makkelijk afging omdat ze nu eenmaal een zachtaardige vrouw was. En ik lijk helaas wat meer op mijn vader. Wat mama mij bijbracht is iets dat ik nog niet helemaal beheers. Ze zei dat ik me niet druk moest maken om dingen waar ik toch niets aan kon veranderen. Natuurlijk, ik moest mijn best doen om vervelende situaties om te buigen in iets beters. Maar soms kan het gewoonweg niet. Want je hebt daar ook de andere partij voor nodig.

We hebben er urenlang over gepraat, over de telefoon en naast elkaar aan de eettafel zittend. Zij had het niet altijd makkelijk en ze werd af en toe behoorlijk dwarsgezeten door familie. Zelfs door iemand wiens leven ze ooit had gered. Daarom begreep ze zo goed wat mij lange tijd heeft gekweld. Maar aan het eind van zo’n gesprek zaten we weer te lachen. Dan hadden we het over karma en zeiden we tegen elkaar dat we onze schouders maar moesten ophalen over zoveel domheid en kwaadaardigheid. Wat was ze toch wijs, die moeder van me.

 

2 gedachten over “Dag 4332: Tea Topics vraag 32

 1. Linda

  Nou die heb ik ook vaker gehoord en eerlijk gezegd vraag ik me af of ik het ooit zal leren. .maar vind het wel knap van je mama dat ze dat zo zag,…en dat je dat met haar zo fijn kon bespreken..

  Reageren
  1. Pippi Bericht auteur

   Het blijft moerlook hoor. Ik kan ook weleens heel boos worden om iets waar ik werkelijk niet aan kan veranderen. We blijven het proberen hè.

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>