Dag 4420: Tea Topics vraag 42

mde

In het eerste hoofdstuk van mijn biografie zou staan dat ik drie weken te lang in de buik van mijn moeder heb doorgebracht. Tegenwoordig schijnt men twee weken na de uitgerekende datum in te grijpen, maar mij lieten ze lekker zitten. Jammer, want ik was graag op of voor 1 oktober 1961 geboren.

Helaas, ik was zoals men dat noemt onvoordelig jarig. Destijds mocht je [as aan je eerste schooljaar beginnen als je op de peildatum, 1 oktober dus, zes jaar oud was. En dus was ik zes jaar lang samen met een jongen van 18 oktober de oudste van de klas. Niet dat het zoveel uitmaakte hoor, want ik ben een laatbloeier.

Als ik een jaar eerder naar de grote school was gegaan was dat wellicht niet zo goed voor mijn ontwikkeling geweest. Want ik was namelijk niet zo’n voorlijk kind- achteraf zie ik wel dat ik me niet zo op mijn plek voelde tussen de meisjes die in de zesde klas bezig waren met dingen die ik absoluut niet begrepen zou hebben als ik er als elfjarige bij had gestaan.

Maar het grootste nadeel van die drie weken die me een jaar zouden hebben gekost is dat ik zo laat leerde lezen. Zoals gezegd, ik was geen vroegrijp kind. We hadden genoeg boeken in huis, maar ik kan me niet herinneren dat ik wilde leren lezen toen ik nog op de kleuterschool zat. Lezen leerde je in de eerste klas en zo was ik al dik zeven jaar oud toen ik de zin miep gaat naar juf voorgeschoteld kreeg.

Daarna ging het hard. Als je eerder klaar was met je werk mocht je een boek gaan lezen. Dus zal ik mijn taakjes af en toe afgeraffeld hebben om maar aan een nieuw boek te kunnen beginnen. Op GoodReads staan er dik 3000 titels op mijn plank met gelezen boeken. Dat hadden er dus zeker 100 meer kunnen zijn als ik niet onvoordelig jarig was geweest.

Het slaat natuurlijk nergens op, maar ik vind nog altijd dat mij een extra jaar boeken lezen door de neus is geboord. Gelukkig zal in het eerste hoofdstuk van mijn biografie ook staan dat ik veel kinderboeken kreeg en dat ik op jonge leeftijd ieder week naar de bibliotheek mocht wandelen om daar een stapel boeken te lenen.

2 gedachten over “Dag 4420: Tea Topics vraag 42

 1. Linda

  Zo 3 weken te lang…arme moeder, of was je niet zwaar met je geboorte…beter later naar school, is soms beter voor je ontwikkeling…

  Reageren
  1. Pippi Bericht auteur

   Nee, ik woog erg weinig. Toen nog wel :) Het was uiteindelijk wel goed voor mij dat ik niet een jaar eerder ben begonnen, denk ik.

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>