Dag 4426: Containerwoningen

IMG_20220120_125332

Foto’s van containerwoningen staan al jaren op mijn Pinterest. Overigens ben ik daar al tijden niet meer geweest, maar er was een tijd dat ik foto’s van voornamelijk kleine woningen verzamelde. Nogal vreemd, want als er iemand is die nooit genoeg zou hebben aan  een krap huisje ben ik het wel. Al mijn bezittingen zouden er absoluut niet in passen. Misschien is het wel een teken dat ik nodig zou moeten downsizen.

Een paar maanden geleden makte ik kennis met zogenaamde containerdorpen. Ronald zat naar de reportageserie Welkom in Containerdorp te kijken en ik ben erbij gaan zitten. In verschillende containerdorpen in Nederland wonen mensen die het niet zo goed doen in een gemiddeld woonwijkje. De meeste bewoners drinken iets teveel alcohol of gebruiken drugs. Of ze hebben de voorkeur voor een manier van leven die niet in de smaak valt bij de meeste burgers.

Eerlijk is eerlijk: ik weet ook niet of ik zulke buren zou willen hebben. Aan de andere kant stikt het hier van de fatsoensrakkers en dan ga je de wat onaangepaste containerdorpelingen juist waarderen omdat ze zichzelf niet beter voordoen dan ze zijn. Je gaat je ook realiseren dat de mensen in een containerdorp vaak een heel trieste achtergrond hebben. Daarom raakte het ons enorm toen een verslaafd stel bezocht werd door zijn broer. Die had een heel normaal leven, maar veroordeelde zijn in een container levende broer niet.

Het zou makkelijk zijn om de veel scheldende Feyenoordsupporter een beetje uit te lachen. Maar toen hij vertelde dat hij zo in de steek gelaten was door zijn familie en dat hij zelfs niet welkom was op de begrafenis van zijn eigen moeder, werden we hier stil. Wie wat minder geluk heeft in het leven kan zomaar afglijden- dakloos worden en toevlucht nemen tot het gebruik van allerlei rotzooi die je nog verder de goot in duwt.

Voormalig politieman Dwight van van de Vijver bezocht de inwoners en bouwde een band met hen op. Waarschijnlijk had een andere omroep er een sensationeel programma van gemaakt, maar de interviewer was uit ander hout gesneden. Daarom hebben we alle afleveringen bekeken. En zagen dat er ook hoogopgeleiden in het dorp wonen en dat men misschien wel af en toe loopt te schreeuwen, maar dat er toch ook warmte en naastenliefde is.

De serie is allang afgelopen en ik zou bent een tweede seizoen willen zien. Omdat ik mee ging leven met de mensen die letterlijk aan de rand van de samenleving te vinden zijn. Zou het goed gaan met de mensen waarmee ik kennis had gemaakt? Zou de prachtige en welbespraakte vrouw nog steeds verdovende middelen nodig hebben om enigszins te functioneren? Is de voormalig kindsoldaat goed bezig met het verwerken van zijn trauma’s? Ze hebben me geraakt en ik wil zo graag horen dat ze een tikje gelukkiger zijn geworden.

2 gedachten over “Dag 4426: Containerwoningen

 1. Linda

  Ben blij dat deze mensen nu ook een plek mogen hebben…ze hebben het heel zwaar en verdienen net zo goed een eigen plek, waar ze zichzelf mogen zijn, zonder aangekeken te worden, omdat ze niet in het plaatje van de ” beschaafde” wereld passen.

  Reageren
  1. Pippi Bericht auteur

   Het was een prachtig programma. En eigenlijk vind ik deze bewoners veel plezieriger dan de fatsoensrakkers uit zogenaamd keurige buurten.

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>