Dag 4678: Nep of kunst

IMG_20220928_130127

Mijn moeder was de uitvallende dennennaalden van de kerstboom op een gegeven moment meer dan zat. Dus ze besloot een boom te kopen die meerdere jaren meekon, eentje die ze na oud&nieuw terug kon stoppen in de doos. Haar kinderen vonden het niks. Want een boom van kunststof ruikt niet zo lekker als een echte. Het is weer tientallen jaren geleden, dus waarschijnlijk waren de kunstbomen nog niet zo levensecht als tegenwoordig.

Van mama mochten we niet zeggen dat we baalden van die nepboom. Nee, het was een kunstboom. Ze wilde het woord nep niet horen. En om de indruk te wekken dat we iets hadden staan dat niet uit een waarschijnlijk Chinese fabriek kwam, besloot ze de toiletspray met dennengeur te pakken. Ze bespoot de takken royaal en toen papa de kamer inliep, trok hij een vies gezicht en zei hij Het lijkt wel of iemand hier heeft zitten kakken!

Eerlijk gezegd weet ik niet wat er daarna gebeurde als het weer eens december was. Zou mama overstag zijn gegaan of hield ze voet bij stuk? Kijk, dat zijn nou dingen die ik haar nog graag had willen vragen. In ieder geval hebben mijn ouders altijd een kerstboom gehad, zeker toen er kleinkinderen kwamen. Chocoladeletters, borstplaat en kikkers en muizen konden voor de open haard neergelegd worden, maar een kerstcadeau hoort onder een boom.

Ronald en ik hebben een tijdje echte kerstbomen gehad. Totdat de katten de ballen er uit mepten. Nu hebben we alweer een tijdje een kunstboom die er prima uitziet. We willen niet dat de honden per ongeluk dennennaalden binnenkrijgen, dus het is een goede beslissing geweest.  Die nepboom kan jarenlang mee en dat scheelt weer een hoop gekapte bomen die uiteindelijk op de brandstapel eindigen.

Aan het verschil tussen nep en kunst moest ik denken toen ik bij Action een plastic Monstera zag. Volgens het kaartje dat er aan hing, was het ding artificial. Aha, daar zit het woord art in, dus zou mama toch gelijk hebben met haar kunstboom. Er stond namelijk niet op dat het een fake plant was. Hoe je het ook noemt- ik geloof niet dat ik graag plastic kamerplanten in mijn huis wil. Zelfs niet op een plek waar ik zonder trapje niet bij kan en dus weleens iets naar  de plantenhemel gaat.

4 gedachten over “Dag 4678: Nep of kunst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *