Dag 4773: Vuurwerk

Het is toch om gillend gek van te worden? In veel gemeenten mag vuurwerk verkocht worden, maar het afsteken ervan is verboden. Maar er is geen wout die al rondrijdend door het dorp controleert of men zich iets aantrekt van het verbod. Nu heb ik heus wel door dat er niet veel mensen zijn die luisteren naar de Hermandad, maar het wordt allemaal een beetje onbegrijpelijk.

Het is ook vreemd dat vrijwel iedereen moord en brand schreeuwt om die hevige inflatie en het stijgen van de energieprijzen terwijl er dus weer een recordomzet wordt gedraaid door de vuurwerkverkopers. Heeft iedereen die 2x €190 soms gelijk uitgegeven in een winkel waar je al die belachelijke knallen kunt aanschaffen? Gaat men jeremiëren over de penibele financiële situatie zodra de laatste gillende keukenmeid de lucht in is gegaan?

Fluffy en Popje vinden vuurwerk best leuk. Ze kijken graag naar het siervuurwerk dat boven de daken van de achterburen uitkomt. Na een kwartier zijn ze het zat en gaan dan lekker pitten op de bank. Apollo daarentegen is nou niet bepaald amused. Het is zijn derde oudejaarsavond bij ons. De eerste keer had hij nergens last van, vorig jaar leek hij het iets onprettig te vinden en dit jaar was het bal.

Dotje was doodsbang voor vuurwerk, Ze ging vreselijk tekeer en die meid kon blaffen hoor. Dat doet Apollo dan weer niet, maar hij durft gewoon niet naar buiten. Goddank ’s ochtends wel omdat het dan meestal stil is. Dan doet hij wat hij moet doen en is het de rest van de dag behelpen met een snelle plas in de voortuin. Dat zat er dit jaar helaas niet in.

Ook de achtertuin durfde hij niet in. Dus plaste hij voor middernacht twee keer in de woonkamer en dat deed hij nog een keer voordat we om twee uur wilden gaan slapen. Om vier uur werd ik wakker en toen kon ik wel schoonmaken. Maar ja, voor Apollo is het pas erg, dus klagen doe ik dan ook niet. Wat was ik blij dat hij om zes uur wel in de achtertuin wilde plassen. Zo kon ik nog drie kwartier slapen voordat de wekker ging.

De ochtendwandeling ging niet zo gesmeerd. Binnen een paar minuten klonk er vind e verte een fikse knal en toen verstijfde hij. Apollo wilde direct terg naar huis. Door heel lief tegen hem te praten, nam hij steeds twee stapjes voordat hij tot stilstand kwam. Dus draaide ik me maar om, maar aan het eind van het pad leidde ik hem richting het park, Daar vertelde ik hem wat ik van hem verwachtte en daarna maakten we wederom rechtsomkeert.

Inmiddels durft hij de achtertuin weer in. Niet zo vreemd dat hij dat gisteravond weigerde. Ronald heeft vanmiddag geconstateerd dat er vuurwerkafval in de carport lag. Dus waren de knallen een stuk dichterbij geweest dan we dachten. Hieronder zie je hoe hij er gisteravond van half twaalf tot twee uur bijgelegen heeft. Met zijn moeder op een poef ernaast lag hij zielig te wezen.

In de krant heb ik al gezien dat de oogziekenhuizen vol liggen met mensen die wellicht een oog moeten missen. Agenten zijn bekogeld met vuurwerk en er zijn brandjes ontstaan. Plus de nodige gehoorbeschadigingen door al te harde knallen, schat ik. Wat moet er gebeuren voordat vuurwerk echt verboden wordt? Waarschijnlijk een vuurwerkgerelateerd ongeluk van een geliefde van een of andere hotemetoot. En dan moeten de mensen in het blauw hun verse bonnenboekjes nog vol willen gaan schrijven.

6 gedachten over “Dag 4773: Vuurwerk

 1. Linda

  Nou helemaal eens, is toch te bizar wat er gekocht en afgeschoten is..en wat dacht je van al die dampen die eraf komen…maar daar raken we toch niet uit…het ergste is dat de dieren er zo’n trauma van oplopen..je voelt je dan zo machteloos.

  Reageren
  1. Pippi Bericht auteur

   Mensen kunnen ervoor kiezen vuurwerk af te steken en met hun neus vooraan te gaan staan as het afgestoken wordt. Maar dieren vragen er niet om. Ik ben het goed zat hoor!

   Reageren
 2. Cindy

  Ach, arme Apollo, ik vind het zó erg voor alle dieren… vooral voor de dieren die bang zijn.
  Mijn Misty was ook altijd zo bang. Max en Macy gelukkig (nog) niet. Ze hadden wel huisarrest sinds vrijdagavond.

  Haat aan dat vuurwerk, echt, het wordt met het jaar erger. En dan al die eencelligen met hun “ach het is maar 1 keer per jaar, gun ons dit pleziertje”
  Het valt inderdaad niet te rijmen met de hoge inflatie, steeds meer mensen naar de voedselbank, en de hoge energie prijzen.
  Lachende derde is de overheid, 21% btw over 110 miljoen is een aardig bedrag.
  Daarom geloof ik niet dat er ooit iets aan gedaan gaat worden, en als het al gedaan wordt moet dat in geheel Europa om te voorkomen dat men het in buurlanden gaat kopen.

  Reageren
  1. Pippi Bericht auteur

   Ik las al zoiets in de krant- zielig voor de verkopers, zo’n vuurwerkverbod. Dus valt het me mee dat je niet meer overal sigaretten kunt kopen. Terwijl tabak een zegen is voor de schatkist. Maar g goed, we gaan het zien.Voorlopig zijn er al een paar vingers, handen en ogen gesneuveld.

   Reageren
   1. Cindy

    Sigaretten zullen ze ook nooit verbieden, verdienen ze ook te goed aan. Met alles zo, veels te veel financiele belangen voor veel partijen.

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *