Dag 4915: Mobiel

Soms baal ik enorm van het feit dat we tegenwoordig mobiel kunnen telefoneren. Vanmiddag nog toen ik de buurvrouw hoorde kakelen. Waarom gaat zij altijd in de tuin aan haar telefoon hangen? Gesprekken die eeuwig lijken te duren. Gelukkig kon ik niet verstaan wat ze zei, want ze sprak waarschijnlijk met mensen die zich op een ander continent bevonden.

De eerste mobiele telefoon die ik in mijn handen had, behoorde toe aan een leerling. Hij stelde voor dat ik het thuisfront zou bellen zodat ik netjes op tijd afgehaald zou worden na de werkweek in het buitenland. Later leende ik het toestel van mijn vader toen ik aan het verhuizen was. Nee, ik was er nou niet bepaald snel bij.

Toen ik wel belangstelling toonde, moest ik kiezen tussen een prepaid en eentje met een abonnement. Alleen met die laatste kon je bellen in het buitenland. En dat kostte belachelijk veel geld. Wat is er toch veel veranderd. Had ik nog leerlingen die af en toe een klein fortuin uitgaven aan SMS’jes, tegenwoordig ben je een stuk goedkoper uit met WhatsApp.

Een tijdje geleden zag ik nog een oud filmpje van ik meen Frans Bromet. Hij stelde mensen op straat de vraag of ze het wel zagen zitten, zo’n mobiele telefoon. Absoluut niet, bleek al snel. Mensen wilden helemaal niet de hele dag bereikbaar zijn! Wat was er mis met het schijven van brieven?. Nee, een landlijn was goed genoeg.

Later mochten ze vertellen of ze er nog steeds zo over dachten en natuurlijk waren ze er inmiddels flink aan gewend. Tja, ik ook. Tot mijn grote schande moet ik bekennen dat ik weleens uren kwijtraak omdat ik van het ene naar het andere filmpje ga. Toen ik mijn eerste mobieltje kocht, wist ik nog niet dat livestreams, YouTube en zoekmachines in de pijplijn zaten.

Uiteindelijk ben ik erg blij met mijn smartphone. Maar ik denk weleens terug aan die telefooncellen waarin je lekker kon schuilen als het regende. En vooral aan het feit dat ik destijds tientallen telefoonnummers uit mijn hoofd kende. De nummers van mijn mannen zijn mij onbekend. Alleen die van mijn moeder weet ik nog. Helaas neemt ze niet meer op.

8 gedachten over “Dag 4915: Mobiel

 1. chucky1012

  Ja, die kikkergroene telefooncellen.
  Wat had ik ook daarin goed geschuild.
  Ja die klap nokia met prepaid,
  Nummers onthouden van de huistelefoonnummer ging o zo gemakkelijk.
  Die mobiele nummers lijk zeer sprekend op elkaar.
  Jammer hoor dat ze boven niet kunnen terugbellen zou toch mooi zijn.

  Xoxo

  Reageren
  1. Pippi Bericht auteur

   Vroeger moest je altijd een kwartje en later een telefoonkaart bij je hebben. En telefoonnummers in je hoofd.Di acht cijfers van tegenwoordig- net zes te veel.
   Iedere dag voel ik dat gemis- ik wil mijn moeder zo graag even spreken.
   xoxo

   Reageren
 2. Cindy

  Ben zo blij dat ik zonder mobiele telefoons ben opgegroeid…
  Nu wel blij mee hoor, met mijn smartphone, maar zou me een hoop tijd opleveren als ik niet meer elke dag op dat ding zou zitten.
  Nummer van mijn moeder verdwijnt nooit uit mijn hoofd. Zeker jammer dat we ze niet meer kunnen bellen he? Zo benieuwd hoe het ergens daarboven met ze gaat.

  Reageren
  1. Pippi Bericht auteur

   Ik zit ook veel te vaak op mijn smartphone. Dat gaat dan wel ten koste van het lezen, dus ik moet er echt wat aan doen. Ik denk dat mijn moeder de hete dag zit te kletsen met tante Maud en ik hoop dat BAM er naast zit.
   Ik hoop zo dat onze moeders het goed hebben, dat ze geen last meer hebben van wat niet zo fijn was.

   Reageren
   1. Cindy

    Nou. dat is zeker te hopen! Mijn moeder zit ook samen met haar zus te kletsen, en ik hoop dat mijn katjes lekker bij haar zijn.
    En inderdaad, te vaak op je smartphone gaat ten koste van andere dingen. Heb een abo op een tijdschrift en er ligt een stapel van een jaar… Lees die eigenlijk alleen maar als ik buiten in de zon zit maar schiet niet op zo natuurlijk.

    Reageren
    1. Pippi Bericht auteur

     Jeetje, dat heb ik dus ook. Zonde van die tijdschriften.Ik ga ze maar een keer opzeggen.Want als het lekker weer is, wil jij natuurljk een fijne wandeling gaan maken!

     Reageren
 3. Linda

  Haast niet meer voor te stellen, zonder telefoon..kan je nagaan wat we vroeger allemaal deden, zonder..

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *