Dag 4918: Roken

Waarschijnlijk was ik een jaar of elf toen ik eerst twee pakjes sigaretten kocht voordat ik met een vriendin een tochtje met haar roeiboot ging maken. In de jaren zeventig kreeg je nog tabak mee ondanks het feit dat je minderjarig was. Er hingen toen ook sigarettenautomaten aan de muur in het kleinschalige winkelcentrum bij ons in de buurt.

Hoe lang we onderweg zijn geweest, weet ik natuurlijk niet meer. We dat we af en toe op de bodem van het bootje moesten gaan liggen als we onder een brug door moesten varen. Voor mezelf had ik een pakje Alaska gekocht, mentholsigaretten in een kartonnen doosje met een ijsbeertje op de voorkant.

Het hele pakje ging op en ik weet nog wel dat ik me daarna niet al te fris en fruitig voelde. Wat een achterlijk idee trouwens. Helaas ben ik niet afgeknapt op het roken. Echt gestopt ben ik toen ik zwanger wilde worden, maar ik heb af en toe nog weleens gerookt. Voor de gezelligheid, in een Cubaanse bar in Verona waar ik samen met leerlingen was.

Het pakje Alaska kostte geloof ik twee gulden. Zaten er niet twintig sigaretten in? Toen kon je van je zakgeld nog flink roken. Daarna betaalde je voor de meeste pakjes vijftig cent meer en op een gegeven moment hield ik het niet meer bij. Overigens heb ik niet twintig jaar lang gerookt hoor- slechts bij vlagen.

Echt verslaafd was ik dus niet. Wel besloot ik op een bepaald moment dat ik ermee ging kappen toen ik ’s ochtends op de tast op zoek ging naar mijn peuken. Dat was te gek voor woorden en ik wilde toch een kind. Nu ben ik blij dat ik niet meer rook. Het geld dat ik daarmee bespaar geef ik liever uit aan kinderboeken.

6 gedachten over “Dag 4918: Roken

 1. Linda

  Je hebt groot gelijk…je kan er beter boeken voor kopen..maar ze zijn in de schatkamer maar al te blij met deze prijzen..ook al willen ze t op deze manier, de mensen laten afschrikken ze vullen er toch mooi de kist van..

  Reageren
 2. Cindy

  WTF… die prijs op het pakje op de foto haha! Zo blij dat ik ben gestopt na 33 jaar roken.
  Zet nog steeds elke maand EUR 100,= apart op een vakantiespaarrekening, maar denk dat ik inmiddels wel het dubbele kwijt had geweest.

  Reageren
  1. Pippi Bericht auteur

   Ten eerste is het geweldig dat je na zo lang gerookt te hebben bent gestopt. En dan kom het uitgespaarde geld te sparen. Ik wou dat Ronald ging stoppen.Helaas heeft hi altijd smoesjes om te kunnen blijven roken.

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *