Dag 5040: Zwembad

Met zwembaden heb ik een haat-liefde verhouding. Het begon goed met het Leiderdorpse buitenzwembad. Lang voordat ik een zwemdiploma had, kreeg ik iedere zomer een abonnement. Toen werd je goed in de gaten gehouden door meerdere badmesters en ik geloof niet dat er ooit iemand voorgoed kopje-onder is gegaan.

In de jaren zestig had je nog schoolzwemmen. Werden e met een bus opgehaald om ergens in Leiden te leren wemmen. Tegenwoordig liggen zuigelingen al in een instructiebad, maar vroeger vonden ze dat het met zes jaar ook nog wel kon. Toen de zwemjuf vroeg of ik in het water durfde te springen, schoot ik meteen onder water.

Toen had ik het wel gezien en uiteindelijk was ik ongeveer elf jaar oud toen ik mijn A diploma bemachtigde. Zonder borst- en rugcrawl en een gat waar je doorheen noest zwemmen. Nou, dan had ik het vast nooit gehaald als de eisen zo zwaar geweest waren. Op een gegeven moment kreeg ik waterangst en wilde ik zelfs een zwembad niet in.

Totdat we op vakantie waren in Zuid-Frankrijk. Tijdens een canicule die wekenlang duurde. Natuurlijk maakten we enkele uitstapjes, maar we lagen wel iedere middag urenlang in het zwembad. Zonder dat zwembad hadden we waarschijnlijkheid middagen op de kamer gelegen met de airco op standje ijskoud.

In Belgie ben ik het zwembad niet ingegaan. Zo warm was het nou ook weer niet en ik durfde mijn kleding gewoon niet uit te trekken. Want dan was ik een lopend buffet voor al die verschrikkelijke moerasmuggen geweest. Als we de geldpest krijgen, zal Ronald wel een zwembad in de grote tuin willen, maar ik geloof niet dat ik er veel gebruik van zou maken.

4 gedachten over “Dag 5040: Zwembad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *