De Verstokte Verzamelaar 174

inCollage_20201024_104520296

Na twee keer zoeken had ik nog steeds maar vijf uitvoeringen van Die Vier Letzte Lieder in huis gevonden. Nu wist ik zeker dat ik naast die van Elisabeth Schwarzkopf (2x), Lisa Della Casa, Gundula Janowitz en Leontyne Price ook nog een LP van Jessye Norman had. Even overwoog ik een derde zoektocht te ondernemen. Tot ik bedacht dat we dat Spotify abonnement niet voor niets hebben.

Met een hoop tijd en geduld heb ik ongeveer veertig uitvoeringen gevonden, live en studio opnamen. Van wereldberoemde operazangeressen en mij volslagen onbekende sopranen. Dat laatste zegt natuurlijk niets, want ik ben niet meer op de hoogte van wat er op muzikaal gebied gebeurt. Het is wel goed dat ik een en ander leer kennen, want ik ben geneigd enorm verknocht te raken aan opnamen die ik als eerste leerde kennen.

Zo luister ik het liefst naar Mozarts Requiem van John Eliot Gardiner met Willard White en ben ik het meest gehecht aan Le Nozze di Figaro  van dezelfde componist met Anna Moffo en Elisabeth Schwarzkopf. Toevallig is laatstgenoemde mijn favoriete zangeres van de vier laatste liederen van Richard Strauss. Daarom besloot ik zoveel mogelijk versies op een Spotify afspeellijst te zetten. Want ik wil veel meer uitvoeringen leren kennen.

Inmiddels staan er heel veel op mijn iPod Touch en ik ben al dagen aan het luisteren. Er zijn verschillen te horen, maar wie ben ik om een oordeel te vellen over al die versies. Als ik ze allemaal meerdere keren heb beluisterd ga ik verder met een nieuw project: de Wesendonck Lieder van Wagner. Ooit heb ik me rot gezocht naar een opname met Birgit Nilsson en inmiddels heb ik meerdere versies gepot.

sdr

2 gedachten over “De Verstokte Verzamelaar 174

 1. Linda

  Dat is wel handig met Spotify, je kan alles opzoeken…hier ben je wel even zoet mee…en zing je ook lekker mee, als je oordoppen in hebt ;)

  Reageren
  1. Pippi Bericht auteur

   Urenlang ben ik bezig geweest. Meezingen doe ik alleen als de mannen er niet zijn. En dan nog is het zielig voor de hondjes.

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>