Eten&drinken: Ontbijt 1 (American pancakes)

IMG_20150301_111737

Mijn man ontbijt nooit. Hij vertelde daarom weleens dat hij werkelijk gruwde van het Amerikaanse ontbijt dat hij voorgeschoteld kreeg toen hij aan de andere kant van de grote plas was om een voetbaltoernooi bij te wonen. Hij hield best van pannenkoeken, maar die stevige Amerikaanse variant kreeg hij op de vroege ochtend niet weg. Maar ik ben wel dol op ontbijten. Nadat ik op de sportschool een lezing over voeding bijwoonde, ging ik ‘s ochtend lekker veel eten.

Je zou ‘s ochtends als een keizer moeten ontbijten, lunchen als een koning en dineren als een heer. Achteraf gezien klinkt dat behoorlijk vaag, maar ik begreep de strekking wel. Het is de bedoeling dat je na het ontwaken een stevige maaltijd tot je neemt en voordat je gaat slapen kan je beter iets lichters eten. Sinds ik geen betaalde baan meer heb, is er ‘s ochtends meer dan voldoende tijd om te ontbijten en dat doe ik dus heel braaf.

Dat ik niet kan koken, is inmiddels bekend. Maar daar heb ik dus geen last van als ik rechtstreeks uit bed en douche de keuken in stap, Het zijn geen culinaire hoogstandjes die uit mijn handen komen, maar ik kan er wel tot ver na het middaguur mee voort. Nu heb ik aan vijf recepten voor het avondeten genoeg om te blijven leven, maar als het om ontbijten gaat, heb ik toch een aardig aantal lekker happen in de vingers.

Dit is tegenwoordig een echte favoriet: American pancakes. Die maak ik niet zelf, want mijn man liet zich inspireren door Breaking Bad. Walter White maak namelijk behalve de voor zijn afnemers zeer smakelijk crystal meth ook heerlijke pannenkoeken. Op mijn meest recente verjaardag werd ik er voor het eerst mee verrast en nu mag ik regelmatig uitslapen om een uurtje later (eerst moet er uitgebreid gerookt en koffie gedronken worden) aan te schuiven aan de ontbijttafel .

Het is eenvoudig doch smakelijk en aan drie pannenkoekjes met esdoornsiroop heb ik meer dan genoeg. Die kleine pancakes zijn echt heerlijk: lekker dik en toch luchtig. Ze horen te zwemmen in de helaas wat prijzige esdoornsiroop en als we dat niet hebben, kies ik rietsuikerstroop. Daarbij drinken we het liefst vers geperst sinaasappelsap. Dat is lekker fris, want de pannenkoeken plus siroop zijn behoorlijk zoet. Vanochtend hadden we sap uit een fles, dus na het ontbijt heb ik nog een groot glas ijskoude ranja achterover geslagen.

Heel lang heb ik zelf ook slecht ontbeten. Zelfs naar de sportschool ging ik met een belachelijk bodempje yoghurtdrank en een boterham met pindakaas en suiker. Overigens zal ik niet beweren dat mijn huidige ontbijtjes echt gezond zijn. Als ik een calorieënteller was, zou ik me waarschijnlijk rot schrikken en van de weeromstuit mijn lunch overslaan. Wie benieuwd is met welke ontbijtjes ik toch al 53 jaar oud ben geworden, moet af en toe maar even komen kijken.

6 gedachten over “Eten&drinken: Ontbijt 1 (American pancakes)

 1. Nicoline

  Heerlijk zo’n ontbijt!
  Had Ronald zeker ook moeite met de aardappels, bonen, scrambled eggs, bacon, black pudding en champignons die ook vaak op de vroege ochtend aangeboden wordt?
  Wij ontbijten thuis echt te mager, geen tijd etc., je kent dat wel.
  Maar op vakantie gaan we dus rustig voor zo’n ontbijt als ik net noemde. Echter eten we dan de gehele dag dan ook helemaal niets meer, tot we ‘s-avonds rond de klok van 7 a 8 weer in een restaurant zitten voor het diner.
  Wel heel erg lief trouwens dat hij dan deze pancakes voor jou klaarmaakt en gezellig ook zelf aanschuift.
  Xx

  Reageren
  1. Pippi Bericht auteur

   Met een full English maak je hem alleen blij op vakantie. Thuis vindt hij het veel te veel gedoe en die baked beans lust hij niet. Het is een geweldig ontbijt als je de hele dag op stap gaat. Het middaguur gaat gewoon voorbij zonder dat je trek krijgt.
   Als hij pancakes maakt, eet hij echt gezellig mee. De andere ochtenden gaat er alleen maar espresso in. Met een paar sigaretjes natuurlijk.
   xx

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>