Eten&Drinken: Ontbijtgranen

dav

Jarenlang at ik iedere ochtend een kom Liga met sinaasappelsap en banaan of frambozen. Op een goede dag was ik het hartstikke zat, want ik realiseerde me dat het wel erg zoet was. Dat vond ik gewoon niet lekker meer. Toen zag ik een reclamespot over ontbijtgranen. Nou, dat spul zag er hartstikke lekker uit en omdat ze beweerden dat er zoveel noten in zaten, kreeg ik gelijk trek.

De volgende dag haalde ik een pak yoghurt en koos ik ontbijtgranen uit, iets met hazelnoten en amandelen. Voor de zekerheid vulde ik een kleine kom met deze ingrediënten en begon ik aan mijn ontbijt. Ai- ik vind yoghurt dus hartstikke vies. Veel te zuur. En waarom had ik nou niet goed gekeken naar de ingrediëntenlijst? Er zaten veel te veel havermoutvlokken in en die vind ik niet lekker. We hebben laatst zelfs havermoutkoekjes weggegooid omdat die niet te eten waren.

Kan iemand zich nog herinneren dat je een washandje met havermout in het badwater van je kind hing omdat het hielp tegen waterpokkenjeuk? Daar kwam zo’n vies slijmerig spul uit en dat moet ik nu eten. De muesli was ook lang niet zo lekker krokant als ik dacht. Maar ik heb alles opgegeten en ik meng nu een flinke schep kersenjam door de yoghurt. Volgende keer probeer ik een andere mix, maar ik ben wel genezen van de Liga papjes.

Inmiddels koop ik magere yoghurt en ik denk dat als de kersenjam op is, ik voor voor een jam met wat minder suiker ga. Of ik gooi er honing in. In ieder geval ben ik nu gek op ontbijtgranen met yoghurt en jam. Over de calorieën maak ik me niet druk- ik eet dit omdat ik het hartstikke lekker vind. Tijdens de zondagse ontbijtjes mag Mika mijn croissant hebben en na het leeg lepelen van mijn kom heb ik meer dan genoeg gegeten.

8 gedachten over “Eten&Drinken: Ontbijtgranen

  1. Linda

    Nou dat is wel een omschakeling…dus nu is het wel te eten? Wat ook lekker is, met biogarde is niet zuur, zachter van smaak…

    Reageren
  2. Cindy

    Fijn dat je je niet druk maakt om de calorieën, want die kant en klare muesli of granola zit vaak vol met toegevoegde suikers ;-) Maak het altijd zelf, en zoet het met een klein beetje agavesiroop of honing.
    Magere yoghurt is niet lekker. Eet zelf kwark, of Skyr, of Griekse yoghurt (met 0.2 of 2% vet) en vaak een mengelmoesje van dit alles
    In het begin zoette ik het met zoetstof omdat ik ook dat nog vrij zuur vond. Maar het went.
    Van Campina heb je ook Griekse yoghurt met vanille, is gezoet met zoetstoffen, maar is niet zuur dus. Wellicht is dat iets voor je?

    Reageren
    1. Pippi Bericht auteur

      Bedankt voor de tips! Ja, ik weet je te vinden als ik wat meer over gezonde voeding wil eten. Want ik heb er echt geen verstand van.

      Reageren
      1. Cindy

        Mag altijd! En heb lekker recept voor granola, wellicht leuk klusje voor Ronald om dat te maken voor je?

        Reageren
          1. Cindy

            Dit recept gebruik ik, maak het eens in de maand. Eet het dan elke dag in mijn kwark, en kan er een maand mee doen. Er zit wel suiker in de agavesiroop maar qua hoeveelheid op de totale hoeveelheid granola valt dat best mee.
            Je kan ook iets minder gebruiken (gebruik zelf iets van 6 eetlepels ipv 8)

            300 gram havervlokken (bij Lidl gekocht, goedkoopste die er is)
            200 gram gemengde noten (koop ik ook bij Lidl, in een ziplockzakje doen, op theedoek leggen, en fijnmaken met een hamer, tenminste, zo doe ik dat haha)
            50 gram zonnebloempitten
            2 theelepels kaneel (gebruik zelf veeeeel meer maar ben gek op kaneel)
            8 eetlepels honing/agavesiroop (voor suikervrij kun je dit weglaten, of minder doen natuurlijk)
            6 eetlepels zonnebloemolie/kokosolie (doe het zelf gewoon met olijfolie omdat ik dat altijd in huis heb)

            Alles husselen in een grote bak, goed mengen.
            Dan bakpapier op een bakplaat, daarop het mengsel goed verdelen.

            Dan 15-20 minuten op 180 graden in de oven. Halverwege even omscheppen, en goed in de gaten houden dat het niet te bruin wordt, wordt dan wel erg hard…
            En afhankelijk van hoe heet je oven is natuurlijk.
            Ik wacht altijd tot het beetje lichtbruin is.

            Daarna goed af laten koelen, dan wordt het ook pas krokant. Net uit de oven is het nog zacht.

            Succes! En je kan het ook aanpassen natuurlijk, bv koekkruiden ipv kaneel.
            Doe er soms nog wat kokosrasp doorheen. Ook lekker!

          2. Pippi Bericht auteur

            Dank je wel! Alleen 1 ding: ik haat havervlokken. Is er een alternatief of vind je dat ik maar door moet blijven kauwen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>