Eten&Drinken: Roomboter

dav

Eén van mijn mooiste jeugdherinneringen: het verse, nog warme wittebrood dat de bakker aan de deur kwam brengen. Mama liet ons nooit alleen, maar we hebben toch een paar keer het brood aangenomen om het met gevaar voor eigen leven te snijden. We zullen er wel hele hompen van afgehakt hebben. Die stukken brood besmeerden met een dikke laag roomboter.

De boter zal toch uit de koelkast zijn geplukt, maar het smeren ging redelijk goed omdat het brood zo lekker warm was. Misschien zal iemand er nog wel hagelslag overheen gestrooid hebben, maar ik vond en vind die royale laag roomboter toch het lekkerst. Hadden we maar een bakker die vers brood aan huis leverde.

Later kwam ik er achter dat iedereen in het studentenhuis waarin ik woonde een pakje roomboter in de gezamenlijke koelkasten had opgeborgen. Iemand die voor de lijn halvarine had aangeschaft kon er op rekenen dat het kuipje door een huisgenoot werd leeggeschept. Omdat het zo makkelijk uitsmeerde. Als je je boter op het aanrecht had laten staan ging het om dezelfde reden ook op.

Soms koop ik roomboter die rechtstreeks uit de koeling toch goed smeerbaar is. Niet ieder merk maakt die belofte waar. Dan sta je toch in dat kuipje te hakken als je net een snee casinobrood hebt geroosterd. Daar kan ik niet zo goed tegen. Dus haal ik de boter tegenwoordig bijtijds uit de koelkast. En dan moet ik met dit weer niet vergeten het na gebruik snel terug te zetten.

4 gedachten over “Eten&Drinken: Roomboter

  1. Linda

    Vond het vroeger niks, maar nu proef ik wel verschil…maar nog hoef ik het niet 😉 vind boter sowieso niks bijzonders, tis dat het beleg beter blijft plakken..

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *