Eten&drinken: Zalmsalade

IMG_20141118_145451

Als ik ’s avonds geen foto van mijn diner op Instagram zet, komt dat soms omdat we de restjes van de vorige dag eten. Twee dagen achter elkaar goulash of een zuurkoolschotel eten, is helemaal niet erg. Maar twee keer bijna precies dezelfde foto is alleen leuk als BAM er op staat. Die mag tijdens het eten niet aan tafel. Hij moet wachten op een kleedje onder de trap- op ongeveer een meter afstand. Hij probeert wel altijd dichterbij te kruipen, want hij weet dat zijn vader hem nog weleens wat toestopt. Bij het kind en mij blijft hij uit de buurt, want wij geven niets aan bedelende hondjes.

Vaker komt het voor dat ik me er toch een beetje voor schaam dat ik mijn kind een afbakpizza, soep uit een zak of een tosti voorzet. Het is allemaal eten, maar ik ben het met de kok eens dat alles beter smaakt als het met liefde is bereid. Nu hou ik heel veel van mijn kind en ik wil ook graag dat hij goed en veel eet omdat hij in de groei is. Maar het lukt me niet om iets te maken dat culinair een beetje verantwoord is. Een pakje miesoep koken en daaraan lenteui en rivierkreeftjes toevoegen of een eenvoudig stamppotje met vissticks erbij gaat nog net. Gelukkig heb ik een kind dat net zo lief uit de magnetron eet.

Als mijn portemonnee het toelaat, krijgt hij sushi en sashimi. Rauwe zalm snijden is een makkie en daar een paar plakken van met rijst en nori tot sushi te rollen, is ook zo moeilijk niet. Van de week kon ik geen mooie rauwe zalm vinden. Maar we wilden wel iets lekkers eten omdat we samen thuis waren en de afgelopen dagen heel verantwoord hadden gegeten. Dan is zalmsalade een heel goed alternatief. Het lastigste van het hele gerecht is het koken van de aardappelen. Het schillen en snijden is het werk niet, maar ik moet wel goed opletten dat de piepers precies goed zijn. Je wilt niet weten hoe makkelijk het voor mij is om de boel grondig te laten verbranden.

Het is geen budgetrecept- ondanks het feit dat ik alle ingrediënten bij Lidl kocht. Er was geen gewone gerookte zalm meer, dus ik kocht een verpakking gerookte rode zalm. Die smaakt een stuk pittiger, dus ik besloot niet op zoek te gaan naar dille, maar nam een pot bieslook mee. Dat smaakt lekker robuust. Kruimige aardappelen, peper, zout en crème fraîche heb ik altijd in voorraad. Naar schatting zal alles bij elkaar nog geen vijftien euro gekost hebben. We hebben er ’s avonds lekker van gegeten en de rest als ontbijt genuttigd.

IMG_20141118_1432081

Ongeveer 500 gram gekookte kruimige aardappelen. Met de rijstopscheplepel heb ik de aardappelen kleiner gehakt. Goed af laten koelen.

IMG_20141118_144411

Meestal voeg ik anderhalve beker crème fraîche toe. Vanwege de vetrol die boven mijn rok uitpiepte, nam ik er deze keer eentje. Peper en zout naar smaak toevoegen. In mijn geval: weinig zout en veel peper.

IMG_20141118_144614

Flink wat verse bieslook  vrij. Dat knip ik met een schaar in stukjes van iets langer dan een halve centimeter. Lenteui kan trouwens ook.

IMG_20141118_1453221

Daarna sneed ik de rode zalm, in totaal 400 gram. Gewone gerookte zalm is lekker vet en glibberig, dit leek net ham. Het smaakt een stuk heftiger, maar wel wat minder visachtig. Misschien een tip voor niet-visliefhebbers? De boel voorzichtig omscheppen en niet al te koud opdienen,want dan gaat de smaak wat verloren.

Tijdens de kerstdagen zijn het kind en ik weer samen, met BAM dan. Dan komt er waarschijnlijk weer zalmsalade op tafel. Als het kind graag wat warms wil, drinken we er wel een kopje thee bij.

 

4 gedachten over “Eten&drinken: Zalmsalade

  1. Myrna

    Yeah!! Eerste recept van Ellen, wat leuk en het klinkt heerlijk. Zelfs sushi rollen kan je, je word nog eens een baas in de keuken.

    Reageren
    1. Pippi Bericht auteur

      Ik weet niet of ik dit ga volhouden hoor. Want ik moet er wel de keuken voor in en dat is niet mijn lievelingsplek:)

      Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *