Lezen&Luisteren: Anaïs Nin

IMG_9072

Vroeger dweepte ik met de Cubaans-Amerikaanse schrijfster Anaïs Nin. Haar werk leerde ik kennen na haar dood in 1977 en in de jaren daarna heb ik bijna al haar boeken gelezen. Haar dagboeken zijn wereldberoemd- ook al worden ze liaries genoemd omdat ze het bestaan van haar echtgenoot verzwijgt en een en ander schijnt te hebben verzonnen.

IMG_9073

Hierboven staan de vroege dagboeken. De schrijfster is begonnen met haar dagboeken toen ze als jong meisje met haar moeder en broers in Amerika terechtkwam. Haar Cubaanse ouders scheidden toen zij een jaar of twee was en het gemis van haar vader schijnt een grote rol te hebben gespeeld in haar leven.  Deze vier dagboeken schetsen een beeld van een meisje en jonge vrouw die dromerig en ambitieus tegelijk is.

IMG_9074 IMG_9075

De zeven dagboeken die de meeste mensen kennen, heb ik niet in één keer aangeschaft. Wel heb ik ze verslonden. Want wat droomde ik van een leven als dat van deze schrijfster. Lekker doen waar je zin in hebt en dat allemaal mooi kunnen beschrijven. Een beetje teleurgesteld was ik wel toen ik las dat het hier gaat om zwaar geredigeerde geschriften. Maar wat geven ze een prachtig beeld van het leven in de jaren dertig en de daaropvolgende decennia.

IMG_9076

Jaren na haar dood kwamen de dagboeken waarin de naakte waarheid onthuld werd. Dat was een idee van haar man Rupert Pole, de man met wie ze in het huwelijk trad terwijl ze getrouwd was met Hugh Guiler. Er zijn nog twee dagboeken die ik nog moet aanschaffen.

IMG_9077

Dit zijn waarschijnlijk de boeken die bijna iedereen kent. Porno die ze in opdracht schreef voor een Amerikaanse verzamelaar. Tegen betaling van een dollar per pagina.

IMG_9078 IMG_9079

Korte verhalen en romans die niet altijd makkelijk weglezen. Wie kennis wil nemen van haar oeuvre raad ik aan te beginnen met de korte verhalen die zijn gebundeld onder de titel Under a glass bell.

IMG_9080

Jarenlang heb ik gedacht dat ik dit boek moest meenemen uit een brandend huis. Het gaat over D.H. Lawrence, de schrijver van onder andere Lady’s Chatterley’s Lover. Niet dat ik het graag laat verbranden, maar ik laat het nu waarschijnlijk op de plank staan omdat het gewoon te koop is in webshops waar je voornamelijk Engelstalige boeken kunt kopen.

IMG_9081

Hierboven twee boeken die voornamelijk gaan over haar verhouding met Henry Miller, de Amerikaanse auteur. De rest van de boeken gaan over Anaïs Nin, haar werk en haar leven.

IMG_9082 IMG_9084

Twee dikke biografieën die ik in een hoog tempo gelezen heb. Of het belangrijk is voor het begrijpen van haar andere werk? Waarschijnlijk wel- het geeft een inkijk in haar leven en niet een beeld dat ze zelf bepaald heeft. Hieronder een in het Engels vertaalde Franstalige biografie en de Nederlandse vertaling ervan.

IMG_9083

IMG_9085

Een ander boekje met foto’s heb ik nooit te pakken kunnen krijgen. Ze hadden het wel in de schoolbibliotheek van de lerarenopleiding. Stilletjes vind ik het jammer dat ik het nooit aan anderen uitgeleende boekje niet gewoon heb gehouden tegen betaling van de boete.

Of ik de boeken aan iemand kan aanraden? Laten we het zo zeggen: ik heb nog nooit iemand ontmoet die er enthousiast over was. Voor mij zijn vooral de dagboeken interessant omdat ze zoveel verduidelijken over de jaren die ik voor het grootste deel niet bewust heb meegemaakt.

6 gedachten over “Lezen&Luisteren: Anaïs Nin

    1. Pippi Bericht auteur

      Behalve een docente van de lerarenopleiding heb ik nog nooit iemand ontmoet die boeken van Anaïs Nin heeft gelezen. Zelf las ik ze toen ik een twintiger was en ik vond haar geweldig.En ik ben door haar weer begonnen met het bijhouden van een dagboek!

      Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *