Lezen&Luisteren: Audio

sdr

In deze tijd hebben muzikanten het erg zwaar. Ze kunnen niet live optreden voor een behoorlijk publiek om zo geld te verdienen en hun werk te promoten. Heel veel mensen putten troost uit muziek. Zij zijn aangewezen op ingeblikte muziek en kunnen niet genieten van levende muziek. Soms heb ik zin om een concert ook te kunnen zien en dan neem ik mijn toevlucht tot YouTube.

Maar het is ook erg fijn om tijdens het lezen naar muziek te luisteren. Heel vroeger zette ik dan een langspeelplaat op. Moest ik na ongeveer een half uur het lezen onderbreken om de plaat om te draaien. Nee, dan was ik heel wat beter af met een CD-speler. Nog blijer was ik met de aanschaf van zo’n speler waar maar liefst vijf schijfjes in pasten. Soms  was dat genoeg om een boek uit te lezen.

Maar ook op audiogebied gaat de voortgang zeer rap. Zo beschik ik tegenwoordig over maar liefst twee iPod Classics en een iPod Touch. Speciaal gekocht om lekker veel muziek tot mijn beschikking te hebben. Allerlei genres in één muziekbibliotheek zodat ik voor iedere stemming een bijpassend muziekje heb. En ja, ik denk weleens middenin een stukje acid jazz dat ik toch eerder behoefte heb aan een dramatische sopraan of een beetje pleurisherrie.

Een tijdlang moest ik de muziek tot me laten komen door middel van een joekel van een hoofdtelefoon. Daarna kwamen de kleine oortelefoontjes en sinds enkele dagen heb ik de oude draadloze gevallen die Mika niet meer hoefde. Voor die laatste uitvinding vind ik geweldig. Eindelijk kan ik me met mijn personal audio door het huis bewegen zonder dat ik overal achter blijf haken.

Toen Ronald en ik samen gingen wonen waren we de blije eigenaars van een heuse stereotoren. Niet zo’n ding met aan elkaar vastgemaakte onderdelen, maar aparte apparaten- een platenspeler, CD-speler, tuner/versterker en later kwam daar nog een dubbel cassettedeck bij van de kringloopwinkel. Ruim na de eerste iPod kwam er een mooie vervanger voor al die apparaten. Het is dat grote ding op de foto. Je kunt er een iPod inzetten en dan kan je dagenlang aan één stuk door naar je favorieten luisteren.

Helaas is het ding loodzwaar en je hebt er ook nog eens een stopcontact voor nodig. Gelukkig kwam Mika vorig jaar op het lumineuze idee om een Flip te kopen. Nou, ik wilde er ook el eentje en toen bestelde ik er gelijk twee. Dankzij bluetooth, een inderhaast aangeschafte iPod Touch en het meeliften op Mika’s Spotify familie-abonnement kan ik nu overal in huis genieten van muziek.

Veel beter en makkelijker kan het niet, zou je eken. Maar ik weet zeker dat er weer iets komt dat nog handiger is. Toch denk ik dat ik het hou bij de technische hoogstandjes die ik al heb. Natuurlijk zal het geluid van een Flip en de oortelefoontjes niet optimaal zijn. Maar mijn gehoor is flink achteruit gegaan sinds ik ongeveer veertig jaar geleden mijn eerste Walkman kocht. Zo hoor ik de piepjes niet die de wasmachine voortbrengt als de was gedaan is. Zou ik nog wat horen als ik de grootste hits van Kraftwerk opzet?

 

 

 

6 gedachten over “Lezen&Luisteren: Audio

 1. Myrna

  De veranderingen zijn elkaar zo snel opgevolgd.
  Ik was vroeger als tiener al zo blij met een eigen cassette recorder. Als kind had ik een krakende transistor radio met een kabeltje als antenne.
  En nu de hebben de gadgets een sound dat is gewoon geweldig.

  Reageren
  1. Pippi Bericht auteur

   Inderdaad- transistor radio’s. Op mijn kamertje had ik een gigantische Erres radio. Die juist instellen met de draaiknop was best lastig. Mijn vader had nog een bandrecorder. Ook geweldig. Maar nu ben ik erg blij met die iPod Touch en de Flip en de Feel van JBL.En dat Spotify abonnement natuurlijk.

   Reageren
    1. Pippi Bericht auteur

     Mika heeft ook een Disney+ abonnement. Ook leuk. Heb al heel veel animatiefilms gezien.

     Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>