Lezen&Luisteren: Chazia en Puccini

mde

Eindelijk waren er weer opera’s te zien op de televisie. Maar ik heb er niet naar gekeken, want ik wist helemaal niet dat na iedere aflevering van Chazia en Puccini de opera die tijdens het programma centraal stond werd uitgezonden. Want ik heb alles namelijk via Uitzending Gemist bekeken. Het geeft niet dat uitvoeringen van La Bohème, Tosca, Madama Butterfly en Turandot aan me voorbij zijn gegaan. Bijna alles heb ik op DVD en Tosca vind ik nog wel ergens.

Wat mij intrigeerde was het uitgangspunt voor de vierdelige serie op tv. Mag je nog wel van Puccini houden omdat hij vrouwonvriendelijk zou zijn geweest? Tja, de man componeerde opera’s waarin bijna iedere heldin een onplezierige dood stierf en in zijn leven maakte hij ook een rommeltje van zijn liefdesleven. Dat laatste wist ik voorheen helemaal niet en ik had al geaccepteerd dat opera’s niet bekend staan om happy endings.

Maar het was erg interessant om van de presentatrice en de door haar geïnterviewde sopranen te horen hoeveel persoonlijke worstelingen Puccini in zijn heldinnen had gestopt. Daarbij zijn ze allemaal levensecht- ze maken ontwikkelingen door die laten zien dat het geen platte karakters zijn. Het was ontroerend om te horen. Dat ik zelf geen man als Giacomo Puccini zou willen hebben doet niet ter zake.

Het waren mooie afleveringen, in Italië opgenomen met een presentatrice die goed Italiaans sprak. Ook ben ik blij dat ik door deze serie kennis heb kunnen maken met sopranen die ik helemaal niet kende. Binnenkort ga ik alles nog eens opnieuw bekijken en dan ga ik alle onbekende namen opschrijven en op Spotify zoeken. Natuurlijk kunnen we van Puccini en zijn opera’s houden. Per slot van rekening heeft hij niemand vermoord en als vreemdgaan de doodstraf kon opleveren waren de straten nog leger dan ze nu na negen uur ‘s avonds zijn.

4 gedachten over “Lezen&Luisteren: Chazia en Puccini

 1. chucky1012

  Dit klinkt heel interessant!
  Laatst was er hier een dame die in de ontmoetingsruimte op haar viool klassiek muziek kwam spelen….
  Vooral van Beethoven prachtig.

  Xoxo

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>