Lezen&Luisteren: Doeboeken

dav Vroeger kocht ik zulke boeken voor Mika. Soms heetten ze doeboeken, meestal noemden ze de voor de zomervakantie uitgebrachte exemplaren vakantieboek. Ze vonden gretig aftrek, want toen hadden niet alle kinderen spelcomputers. Zij vermaakten zich met boeken vol puzzels en andere activiteiten.

Zo moesten er verschillen tussen twee op het oog gelijke plaatjes worden gevonden, konden er rebussen opgelost worden en werd duidelijk hoe je met behulp van een voorgedrukt raster een tekening kon namaken. Natuurlijk stonden er ook kleurplaten in zo’n boek. Die kon je beter niet met viltstiften inkleuren omdat het doordrukte naar de volgende bladzijde.

Doe- en vakantieboeken hoef ik tegenwoordig niet aan te schaffen. Maar als ze bij de supermarktkassa naast de gratis reclametijdschriften van de winkel liggen, weet ik dat ik ze kan meenemen zonder een actie artikel te hebben gekocht. Ja, ik vraag het altijd netjes voordat ik het snel in een boodschappentas opberg. Ze denken vast dat het voor een kleinkind is.

Nu ben ik als rechtgeaarde Hollander hartstikke gek op gratis, maar een doeboek neem je niet mee voor de heb. Zo erg ben ik nou ook weer niet. Thuis heb ik het boek voor de vorm aan Mika getracht te slijten. Een schamper lachje was mijn deel. Maaaaahaaaaaam! klonk het weer terwijl Valleney gelijk ging lachen.

Het boek is voor de kinderen van een vriendin. Zij heeft twee jonge kinderen die heel leergierig en vlijtig zijn. En ze hebben straks vakantie. In de toekomst zal ik wat meer letten op zulke doeboeken. Wellicht doe ik er kinderen een plezier mee en ik kan alvast oefenen voor het grootouderschap. Want ik ben dol op nuttige cadeautjes.

4 gedachten over “Lezen&Luisteren: Doeboeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>