Lezen&Luisteren: Family Album (Antonia Ridge)

fullsizeoutput_41

Afgelopen zaterdag kocht ik een melamine onderzetter bij de kringloopwinkel om de hoek. Er stond een mooi plaatje op van een Franse winkelstraat. Het deed me denken aan een boek dat ik lang geleden las, Family Album van Antonia Ridge. Tot mijn grote verbazing had ik het boek binnen een minuut gevonden en dat is nogal wat, want ik bezit duizenden boeken. Nadat ik het gefotografeerd had, heb ik het op tafel gelegd om het te herlezen.

Waar ik het boek kocht, kan ik me jammer genoeg niet meer herinneren. Het is een herdruk uit 1970 en ik zie nergens dat het in Nederland geprijsd is. Bij De Slegte zetten ze vroeger achterin het boek hoeveel het kostte. Met potlood. Maar ik zie niets, alleen een oude sticker waarop staat hoeveel het moest opleveren toen ze in Groot-Brittannië het decimale stelsel nog niet hanteerden. Zou mijn moeder het soms meegenomen hebben uit Londen toen ze daar een keer samen met mijn vader was?

Wanneer ik het boek las, kon ik wel achterhalen. In het leesschrift dat ik heel lang heb bijgehouden, staat dat ik het in 1988 heb gelezen. Meer dan dertig jaar geleden. Toen was ik 26 en echt niet zo volwassen als je op die leeftijd zou moeten zijn. Later nam ik een Goodreads account en gaf ik het boek vijf sterren, maar na herlezing zou ik er wel eentje van af halen. Waarschijnlijk vond ik het een heerlijk romantisch boek. Nu denk ik daar toch iets anders over, maar ik moet toegeven dat ik het boek in één dag heb uitgelezen.

Het is allemaal zo ouderwets. Maar wel vol lieve en leuke personages en dat zal me wel zo aangesproken hebben. Het gaat over een schooljuf op leeftijd- iets jonger dan ik nu ben. Vroeger zouden ze zo iemand een oude vrijster hebben genoemd. Ze is wees en is bij haar vrijgezelle tante opgegroeid. Die lesgaf op een openlucht school. De hoofdpersoon heet Dorothy Durand en ze woont in Engeland. Haar Franse vader en Engelse moeder verongelukten tijdens een avondje uit toen tante Kate oppaste.

Dorothy is geen hoogvlieger en dus (ja, zo wordt het echt omschreven) gaat ze ook lesgeven. Voordat tante overlijdt, krijgt Dorothy een fotoalbum in handen. Met slechts een paar foto’s en daardoor geïnspireerd neemt ze een paar maanden vrijaf en vertrekt naar Frankrijk. Daar beleeft ze mooie avonturen, leert familieleden kennen en het is eind goed, al goed. Het is alleen wat vreemd dat een huwelijksaanzoek uit de lucht lijkt te vallen en de vergelijking van een afgezet stuk stad met een concentratiekamp vond ik niet zo fijn om te lezen.

Je kunt hier een fijne feelgood televisiefilm van maken, denk ik. Misschien zou ik er nog naar kijken ook. Een paar keer heb ik moeten grinniken omdat iets leuk omschreven werd. Het is alleen jammer dat het boek eindigt met wat godvruchtig gezever- dat had ik helemaal niet verwacht. Een derde keer zal ik het boek wel niet lezen, dus als iemand het wil hebben- laat het maar weten.

mde

4 gedachten over “Lezen&Luisteren: Family Album (Antonia Ridge)

  1. Pippi Bericht auteur

   31 jaar geleden- en toch kan ik me nog zoveel herinneren.Sinds ik alleen maat zit tetten, is dat handschrift danig verslechterd. Ga maar weer eens oefenen.

   Reageren
 1. chucky1012

  Fijn dat jij dit zo lang geleden gelezen had….
  Dat klopt dat ze met potlood bij de grootste boekenwinkel van deze city de prijs met potlood achterin een boek schreven.
  Voor een prikkie kon men er ook studieboeken kopen.
  Het was toen het jaar dat ik zwanger was van mijn eerste kind.
  Ook het jaar van een hete zomer en de EK..

  Xoxo

  Reageren
  1. Pippi Bericht auteur

   1988 was een mooi jaar, met ook de Olympische Winterspelen in Calgary en het Free Nelson Mandela concert. En het jaar dat ik Family Album las.
   xoxo

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>