Lezen&Luisteren: Filosofische kinderboeken

mde

Een paar weken geleden kwam ik er achter dat tijdens de Maand van de Filosofie een speciaal kinderboek uitkomt. Dat heb ik dus meteen besteld en gelezen. Dit boek van Mirjam Oldenhave – de  schrijfster van de Mees Kees boeken- zou ik niet meteen filosofisch noemen. Maar toen ik er wat langer over had nagedacht, begreep ik wel dat het verhaal meer is dan een eind goed, al goed plot.

Er gebeuren dingen waar je zeker met een kind over kunt praten. Over de hoofdpersonen en de keuzes die ze maken bijvoorbeeld. In het boek van Annelies Verbeke staan zelfs vragen die je kunt stellen. Abdelkader Benali schreef een verhaal dat vragen oproept- zou een kind ook nel doorhebben wat er precies aan de hand is? En wat denk je van een boek met als hoofdpersonage een oude eik?

Dat je filosofische vragen kunt stellen als je de boeken samen leest, vind ik heel fijn. Dit wil ik later toch mooi uitproberen als ik kleinkinderen krijg. Het ligt er trouwens niet erg dik bovenop. Je leest een verhaal, je vraagt je af wat er gaat gebeuren, maar je krijgt niet het gevoel dat het zwaarwichtig is. Dat is wel een beetje het geval met de boeken die ik hieronder laat zien. er staat ook duidelijk op dat het over filosofische onderwerpen gaat.

Misschien is het wel heel leuk voor kinderen die op een iets speelse manier hebben kennisgemaakt met dieper nadenken over wat er zoal gebeurt in een boek. Het draait niet altijd om een avontuur, maar ook over wat mensen drijft. Dus ik ga me maar eens verdiepen in filosofische kinderboeken. Het kan best zijn dat ik er zelf ook wijzer van word.

mde

2 gedachten over “Lezen&Luisteren: Filosofische kinderboeken

  1. Linda

    Zijn ook kinderen die al wat verder zijn met denken, daar zijn deze boeken denk ik heel goed voor!

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>