Lezen&Luisteren: Het Complot

sdr

Het jeugdboek Het Complot van Sanne van Havelte was één van de boeken die we in de zeventiger jaren van de buurmeisjes kregen. Zij hadden alles uit en toen werden ze doorgegeven. Dit boek heeft altijd in mijn hoofd rondgespookt, want ik vond het verhaal zo bijzonder. Misschien was het iets te volwassen voor een jong meisje, bedenk ik achteraf.

Het boek gaat namelijk over een gezin met drie kinderen, meisjes van 13 en 15 en hun broer die aangeduid wordt met langopgeschoten H.B.S.er. De kinderen dreigen voor galg en rad op te groeien. Hun moeder is niet erg blij met hun taalgebruik bijvoorbeeld. Het gezin heeft het niet breed en daarom komt er een jongen in de kost. Moeder drukt haar kroost op het hart zich netjes te gedragen.

Dat kost natuurlijk veel moeite en op het eind blijkt dat de kostganger juist in het gezin was gekomen om zelf wat netter te worden. Het boek zou volgens de eerste pagina van het binnenwerk geschikt zijn voor lezers van 10 tot 14 jaar en ik zal in die leeftijdscategorie zijn gevallen toen ik het las. Het was wel de ver van mijn bed show, want in het gezin waarin ik opgroeide kreeg je een lel als je nare woorden gebruikte.

Toen we de zolderkamer opruimden om er een gym van te maken vond ik het boek. Gek genoeg heb ik altijd gedacht dat de laatste bladzijden op een gegeven moment kwijt waren en daarom heb ik het met veel kunst- en vliegwerk gedownload om het op mijn telefoon te kunnen lezen. Dat hoeft nu niet meer. Maar of ik het ga herlezen…. Want het zal wel hopeloos ouderwets zijn.

Zojuist heb ik maar eens opgezocht hoe oud het boek eigenlijk is. Het is verschenen in 1937! Nu ben ik opeens wel benieuwd of het te merken is dat het al zo oud is. Laat ik het maar op de stapel van te lezen boeken leggen. Want een jeugdboek dat meer dan tachtig jaar oud is wil ik wel lezen. Deze keer als volwassene, niet als braaf kind. Zal ik, moeder van een kind van twintig jaar oud, de personages in het boek nog steeds zo brutaal vinden?

2 gedachten over “Lezen&Luisteren: Het Complot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>