Lezen&Luisteren: In het studentenhuis

mde

Soms lees en luister ik tegelijk. Maar alleen als idd e muziek al redelijk goed ken, want anders laat ik me toch teveel afleiden door de muziek. Als ik naar Spotify luister, komt na mijn playlist altijd muziek die waarschijnlijk iets gemeen heeft met waar ik uren naar heb zitten luistern. Gisteren zat ik een tijdschrift te lezen terwijl er muziek klonk. Opeens hoorde ik een stuk van de derde symfonie van Górecki en toen moest ik gelijk denken aan mijn tijd in een studentenhuis,

Het zal halverwege de jaren 80 zijn geweest. Iedereen had een stereo installatie op de kamer, maar de CD speler was voor de meeste bewoners van het huis nog iets onbekends. Destijds was het apparaat verschrikkelijk duur, maar het weerhield een huisgenoot er niet van om er toch eentje aan te schaffen. De zilverkleurige schijfjes waren trouwens ook vreselijk kostbaar en dus hoorde iedereen in huis een tijdlang slechts twee symfonieën.

Dat waren de Negende van Dvorák, muziek die me altijd doet denken aan actiefilms en de Derde van Górecki, de Symfonie van treurliederen. Al deze klanken drongen door tot mijn kleine kamertje, want de eigenaar van de CD speler deelde graag wat hij in huis had. Nou, ik vond het allemaal erg mooi en ik heb de CD’s later ook aangeschaft. Toen ik zelfs een speler had en ik heb er ook via een Discman naar geluisterd.

Toen ik de CD’s wilde fotograferen heb ik er maar kort moeten zoeken: ze stonden gewoon naast elkaar op de plank.  Wie benieuwd is naar wat ik bijna jeugdsentiment kan noemen: het staat allemaal op YouTube. En op Spotify. Dus eigenlijk kunnen de schijfjes wel weg. Maar zulke mooie herinneringen doe je niet de deur uit. Die probeer je later aan je kind te slijten.

2 gedachten over “Lezen&Luisteren: In het studentenhuis

 1. Linda

  Oh heb jij dat ook…ik ga ok zo luisteren, naar de tekst, dat ik me eigenlijk niet kan focussen op wat ik aan het doen ben..is ook niet alleen muziek hė, gaat ook om de inhoud…

  Reageren
  1. Pippi Bericht auteur

   Vooral als er gezongen wordt! Er is genoeg muziek die ik als behang kan gebruiken, maar dan pas na honderden keren beluisteren :)

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>