Lezen&Luisteren: Jonge lezers

Vroeger las ik Mika altijd voor. Niet alleen voordat hij ging slapen, ook overdag als hij niet met zijn plastic dierfiguurtjes speelde. Op een gegeven moment ging hij zelf lezen, soms voordat hij ’s ochtends naar school ging. Helaas heeft het niet lang geduurd. Ruim voor zijn tiende was het al afgelopen met het zelfstandig lezen van kinderboeken.

Mijn vriendin Anita geeft mij regelmatig leestips. Niet alleen spannende boeken voor volwassenen, maar ook kinderboeken. De tips uit de laatste categorie komen tegenwoordig van haar tienjarige dochter. Sterker nog, ik ben kinderboeken gaan kopen omdat ik zo enthousiast was over de boeken die getipt werden.

Nu bestel ik iedere maand een aantal mooie en vooral leuke en goede kinderboeken. Dan beweer ik dat ik het doe voor eventuele kleinkinderen, maar natuurlijk vind ik het zelf leuk om fijne jeugdliteratuur te lezen. En als een meisje van tien helemaal gegrepen is door het leesvirus, kan ik stiekem een beetje jaloers zijn.

Mijn moeder en ik lazen allebei veel en als we met elkaar belden, ging het vaak over wat we die week gelezen hadden. Stel je voor dat je dat dan met je kind kunt doen! Anita is begonnen met voorlezen en toen haar dochter eenmaal zelf kon, lazen ze vaak dezelfde boeken. Dat is toch geweldig?

Misschien denk je nu Stel je niet zo aan, El. Niet iedereen hoeft lezen leuk te vinden. Dat is helemaal waar hoor. In ieder geval kijken Mika en ik soms naar dezelfde films en series. Maar sorry hoor, als je ook de foto hieronder ziet, snap je wel hoe leuk het kan zijn als kinderen plezier beleven an het lezen van fijne kinderboeken.

4 gedachten over “Lezen&Luisteren: Jonge lezers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *